НОВИНИ

Ще се избегне ли феноменът 15:15 с промените в Изборния кодекс

По-малко от пет месеца преди евроизборите, още не е ясно какви ще бъдат промените в правилата за гласуване. Във вторник изтича срокът за внасяне на предложения преди окончателното гласуване на Изборния кодекс. Управляващите ще търсят консенсус по спорни текстове. Един от тях е ще има ли номера на партиите и коалициите в бюлетината. Надежда Василева събра политическите коментари по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
08:45, 13.01.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Без номера на партиите и коалициите в бюлетината, за да се избегне феноменът 15:15 - такъв вариант предвижда проектът за промени в Изборния кодекс, преди окончателното му гласуване. Шефът на правната комисия обаче е на различна позиция.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси: Ще подкрепя друг вариант, в който да има номера и в списъка на политическите партии, в кандидатската листа, така и в преференциалната, но да стартират от различно число. Това мисля, че е добър вариант, който ще преодолее дебата в частта му, че се въвежда образователен ценз.Търсим широк консенсус. Не напрежение, а широк консенсус.

Подобно решение биха подкрепили и от ДПС.

Хамид Хамид - ДПС: Номерата на партиите да започват от 1, а на преференциите да започнат примерно над 100. Така няма как да се засичат и повтарят и да объркват избирателите. Не сме съгласни с отпадане на номерата, доколкото това създава съмнения за образователен ценз.

От "Обединените патриоти" обаче държат да няма номера в квадратчетата на формациите и на кандидатите.

Христиан Митев - "Обединени патриоти": По този начин от една страна се премахва така нареченият феномен 15:15, а от друга изпълняваме изискванията на Конституцията, а именно всеки да знае и познава българският език, който е официалният за страната.

От левицата подчертаха, че бюлетините се сменят прекалено често и така се стига до много недействителни гласове на вота.

Крум Зарков - БСП: Ще създаде ли проблем за избирателите, ако няма номера в бюлетината? - Възможно е да създаде проблем, доколкото ще има номера за преференциите, има известна нагласа за гражданите да се агитира и чрез номера, и е възможно това да създаде проблем, объркване. Ние предлагаме друго - да се въведе ясно машинно гласуване във всички секции, машината не позволява недействителна бюлетина.

От "Воля" подкрепят идеята да няма номера в бюлетините. Не смятат обаче, че това е най-важният проблем на вота. И предлагат камери за видеонаблюдение в секциите, които да бъдат включени след края на изборния ден.

Веселин Марешки - председател на "Воля": Когато се отворят бюлетините, всеки един гражданин през компютъра си може да влезе и да види манипулират ли кутиите, как броят неговия глас, колко са гласовете и т.н. Това ще обезсърчи всеки един, който иска да прави някакви машинации с гласуването на хората.

Сега проектът предвижда видеонаблюдение в секциите по време на изборния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прощаваме се с един от доайените на българската журналистика - Величко Скорчев
Прощаваме се с един от доайените на българската журналистика - Величко Скорчев
Богатата програма в европейската столица на културата Пловдив продължава и днес
Богатата програма в европейската столица на културата Пловдив продължава и днес