НОВИНИ

"Топлофикация" ще компенсира само потребителите, били без парно над 48 часа

"Топлофикация-София" ще компенсира само потребителите си, които са били без отопление повече от 48 часа, стана ясно днес, след като дълго чаканата методика беше представена към енергийната комисия на Столичния общински съвет. На останалите абонати няма да се начислява енергията, която в действителност не са потребители.Проблема следи репортера ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:25, 16.02.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Енергията се начислява на базата на потребяваната през изминалата година, като само се пресмята един коефициент за температура, с който се коригира разликата в температурата между различните години. Този път те ще извадят това потребление, което би трябвало прогнозно да се начисли, като това ще е общо за цялата сграда, а всеки отделен апартамент ще се коригира различно.

От "Топлофикация-София" са изчислили, че без отопление за периода от 6 до 10 февруари над 104 000 техни потребители, които, по думите им, трябва да получат цялостна компенсация.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация-София": От една страна да не се стигне до свръхобезщетяване, което ще представлява от гледна точка на компанията, на акционера, ще представлява риск от лошо управление на дружеството и от безстопанственост. От друга страна - да няма подобезщетяване, което представлява риск за клиентите да не бъдат обезщетени справедливо.
Боян Паунов, директор Експлоатация в "Топлофикация-София": Ако дължите 100 единици, ви се приспадат 10 единици и ще платите 90. Другото, енергията, която ви се приспада - некачествена или с влошени параметри, тя се приспада от стойността на топломера.
Боян Паунов: Ако вашата месечна фактура е 40 лева, няма как обезщетението ви да е 20 лева, нали разбирате, а има много такива.

В "Дружба", "Люлин" и "Надежда" няма да получат никакви компенсации. Междувременно продължават проверките на енергийното министерство и на КЕВР в "Топлофикация".

БНТ: В какво се състои вашата проверка, само по документи ли е?

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Не само по документи, тя е и физическа на място. Има тричленен екип на регулатора, който на място извършва проверка и разбира се ползва и техническата експертиза относно причините довели до това състояние, но и събиране на всички сведения свързани както със засегнатите домакинства, райони и квартали на София, съответно мерките, които са предприети и компенсацията, която трябва да извърши "Топлофикация-София", което очакваме да бъде определено след решение на СОС.

В случай, че КЕВР открие нарушения, "Топлофикация" може да бъде санкционирана по две линии - за лишаване на клиентите от парно по нейна вина и за липса на адекватна информация по време на аварията.

Вижте още по темата във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Азис: Три фактора са важни за предсрочните парламентарни избори
Хасан Азис: Три фактора са важни за предсрочните парламентарни избори
Разкриват клубове за талантливи деца
Разкриват клубове за талантливи деца