НОВИНИ

Ще се намеси ли ЕК, ако Каталуния обяви независимост?

Европейската комисия казва дни наред, че следи отблизо случващото се в Каталуния. Брюксел ще заеме позицията на Мадрид, но ЕК не може да заеме позицията на посредник, тъй като това трябва да бъде поискано от Испания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 10.10.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
Александър Винтерщайн, говорител на ЕК: Призовахме всички участници да се измъкнат от тази конфронтация колкото се може по-бързо и да се върнат към диалога. Както казахме, насилието никога не може да бъде политически инструмент, изразяваме доверието си в способността на испанския премиер Мариано Рахой да овладее този процес при пълно спазваме на испанската конституция и основните права на гражданите.
Луис де Гиндос, министър на финансите на Испания: Всички подкрепят позицията на испанското правителство. Тук не става дума за независимост. Това е бунт срещу върховенството на закона. Законът е основата на съвместното съжителство не само в Испания, а и в цяла Европа.
Йохан Георг Шелинг, министър на финансите на Австрия: Това е дълбока криза, която преди всичко е вътрешноиспански проблем. Аз се надявам все пак, че тя няма да се пренесе върху еврозоната и върху целия Евроепйския съюз.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разговаря по телефона с Доналд Туск
Премиерът Борисов разговаря по телефона с Доналд Туск
Русенски театрали учат децата на пътна и пожарна безопасност
Русенски театрали учат децата на пътна и пожарна безопасност