НОВИНИ

Ще се облекчи ли натовареният трафик в Пловдив

До края на декември ще бъдат включени последните два от общо 50 светофарни контролера, разположени по кръстовищата в Пловдив. С това приключват дейностите по реализацията на Транспортния проект в града. Въведена е нова организация на движение, която обаче за момента води до задръствания, като допълнителна причина за това са и ремонтите на уличната мрежа в Пловдив.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
19:25, 28.12.2015
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Включването на всички контролери ще даде възможност за гъвкаво управление на трафика. Чак тогава системата ще заработи като „интелигентна“. Очаква се това да се случи през втората половина на януари следващата година.

"Към момента светофарните уредби все още работят на твърд цикъл. Това, което създава известни неудобства на пловдивчани, е не толкова, че системата работи или не работи „умно“, колкото променената организация на движението", коментира инж. Борислав Кръстев - ръководител на Транспортния проект на Пловдив.

На определени кръстовища са въведени защитени леви завои, които осигуряват безопасност, но за сметка на това забавят до известна степен придвижването направо. Така организацията на движение изнервя шофьорите.

"Това е нещо, с което всички трябва да свикнем, тъй като тя гарантира по-голямата безопасност", призова инж. Кръстев.

Трафик детекторите ще скъсяват зеления сигнал там, където няма автомобили, за сметка на места с по-голямо натоварване. От април 2016-а започва и въвеждането на системата за електронно таксуване в автобусите от Градския транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лебедите – атракцията на варненския бряг
Лебедите – атракцията на варненския бряг
Ръст в шивашкия сектор в Русе отчитат заетите в бранша
Ръст в шивашкия сектор в Русе отчитат заетите в бранша