НОВИНИ

Ще се пребори ли държавата със строителството по дивите плажове

Ще може ли държавата да се противопостави на незаконното урбанизиране в морските общини? След заявената воля да се запази природата в незастроените местности по морето, може да се окаже, че лостовете за влияние не са толкова ефективни. Даването на категории на плажовете е сред мерките за прекратяване на незаконното строителство. Дали обаче това е достатъчно - по темата работи Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:32, 14.07.2016
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Категоризирането на плажовете безспорно е добра инициатива. Днес във Варна се проведе последното обществено обсъждане на промените в Закона за Черноморското крайбрежие. Те касаят определянето на различни категории на плажове. Но тази мярка едва ли ще попречи на застрояването на трите останали девствени местности. Защото се оказва, че дори една плажна ивица да е обявена за природосъобразен туризъм, има риск тя да остане без природата зад нея.

Такъв е случаят Карадере. Там де факто има гори, поляни и изоставени земеделски земи. Но заради приети Подробни устройствени планове в нарушение на закона, цялата територия там е урбанизирана без да се направи екологична оценка. А в района вече има 4 защитени територии по Натура 2000. Ето на тази карта ясно можем да го видим. Това е сателитна снимка на района зад плажа - около 1500 дка - за да си го представите това са близо 166 футболни игрища и половина. Вижда се, че реално тук няма строителство, още няма и разрешение за строежи. Има само гори, поляни и изоставени земеделски земи. На хартия обаче, в кадастъра тук вече са начертани улици, има дори и кръгово движение. Заради урбанизирането на района има и възможност за строителство на сгради от 3 до 5 етажа. През годините незаконосъобразни действия без последствия правят възможно да се стигне до тук. В случая обаче се поинтересувахме има ли интерес от застрояване един конкретен главен архитект?

Незаконосъобразното приемане на устройствени планове в Община Бяла е потвърдено от Министерството на околната среда, на регионалното развитие и от Административния съд във Варна. Сега предстои да се изготви Общ устройствен план на Бяла. Природозащитниците настояват в него да отпадне незаконната урбанизация. Но последна дума за това има Общинският съвет. Както и в други подобни казуси, местните виждат в строителството по родните им места, възможност за развитие на туризма и от там поминък за тях.

Анастас Трендафилов - кмет на Бяла: "Тая територия, тя трябва да получи развитие, трябва да се извършва туристическа дейност, друг е въпросът, че трябва да се търси един оптимален баланс между изграждане на туристическа инфраструктура и запазване на околната среда".
София Кирова - председател на ОС - Бяла: "Инвеститори не можем да очакваме в скоро време, защото има несигурност, неяснота. Винаги скачат природозащитници и до там. Трябва ли заради Слънчев бряг - едната крайност, Бяла да е другата крайност - Карадере, понеже там е презастроено, тук въобще да не строи".
;

Ако обобщим - след десетилетия на ударно застрояване и законодателство на парче, вече започва да се мисли за една цялостна визия на Черноморието ни. Създаването на различни категории плажове е именно стъпка в тази посока.

проф. Стоян Маринов - експерт от Варненската туристическа камара: "Засега имаме само вариант на Закона за Черноморското крайбрежие, който ясно казва, че ще има 4 групи плажове. Първата група са съответно тези, които са в урбанизираните територии, в градовете. Втората група са извън урбанизираните територии, близки до големи курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена. Третата група са извън урбанизирани територии и далече от туристически дестинации - Иракли е такъв плаж. И четвъртата група са такива, които са с ограничено ползване. Ще има съответно подгрупи, ще има и класове".

Ние ще следим дали се спазва законът и за Карадере и за другите местности. Без разбира се да проявяваме излишна наивност, че законовите промени ще успеят да преодолеят противоречията между инвеститори, общини и природозащитници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли дом Пловдивската опера?
Ще има ли дом Пловдивската опера?
Делян Добрев за АЕЦ Белене: Надяваме се да вземем толкова, колкото дължим
Делян Добрев за АЕЦ "Белене": Надяваме се да вземем толкова, колкото дължим