НОВИНИ

Ще се стигне ли до Европа на две скорости?

Премиерът Бойко Борисов заяви в парламента, че не трябва да се допуска да се стигне до Европа на две или повече скорости. Борисов участва в разисквания по питане на БСП за Бялата книга на Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Европа. По предложение на ГЕРБ, депутатите решиха външният министър периодично да информира ресорната комисия за развитието на европейския дебат по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:28, 14.07.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Реплики на опозицията предизвикаха коментар на премиера и реакции в редиците на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев, БСП за България: Това, че преди дни внесохте за обсъждане проекта за програма на България за председателството на Съвета на ЕС, е резултат от настояването на БСП. Редно е документът да влезе и в ресорните комисии в парламента за детайлен дебат.
Бойко Борисов, министър-председател: Когато излезеш и кажеш „благодарение на нас правителството прие решение“, все едно ние без вас нямаше да го приемем, тонът на дебата става друг. Вие ще викате „благодарение на нас се съмва“, ние ще се опитаме да кажем, че не се е съмнало благодарение на вас.

Според Борисов не е важно какво пише в Бялата книга, защото нито един от вариантите няма да се случи.

Бойко Борисов, министър-председател: Истината в тая Бяла книга е, че не трябва да допуснем Европа на 2 или повече скорости, и второ кохезията да отпадне.

Той се обърна с шеговит тон към опозицията, че „дразнят“ групата на ГЕРБ.

Бойко Борисов, министър-председател: Като кажете „за“, защо тръгвате да ги дразните? Чувствителни са, ние сме демократи, интелигентна партия, и като ни закачате, ние се дразним, как няма да се дразним?
Бойко Борисов, министър-председател: Ако ние искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, реформите, всичко това, което се прави, кохезионната политика да се развива, свързаността на региона да се развие и тогава ще сме на първа скорост, зависи от нас.

Премиерът подчерта и множеството срещи, които е провел през последните дни.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, че не сме се спрели. И по Западни Балкани, и с Турция.

Бойко Борисов, министър-председател: Даже някой път, аз съм известен със своята скромност, ми става неудобно като говоря. Пътувах със „Спартана“, така, както вие обичахте, той пътува бавно и е топло и бръмчи много и за един път става, но по принцип иначе е по-трудно.

Борисов възложи на Цветан Цветанов да говори с Корнелия Нинова по темата за Бялата книга, защото той се разбирал по-добре с нея.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Овчарци напояват градините си с планинска вода
В село Овчарци напояват градините си с планинска вода
Напрежение във фургонното селище в кв. Аспарухово, Варна
Напрежение във фургонното селище в кв. Аспарухово, Варна