Перник ще бъде снабдяван с вода от язовир "Белмекен" през водопреносната мрежа на София, за да бъде решена кризата в града. Това се реши след среща при премиера Бойко Борисов.

Водната криза в Перник в крайна сметка ще бъде решена с помощта на София. Как ще се случи това обсъждаха близо час премиерът Бойко Борисов, министрите от половината кабинет, както и кметовете на София и Перник. Вода ще бъде подавана от язовир "Белмекен" към язовир "Бели Искър" над Самоков, оттам по сега съществуващата водопреносна мрежа ще се влива в тази на София, и от София чрез специален байпасен водопровод, който тепърва трябва да бъде построен от Мало Бучино към пернишкия квартал "Изток", Перник ще получава вода от водопреносната мрежа на столицата. Всички тези мерки трябва да се случат и да бъдат факт през следващите от 35 до 45 дни и ще струват 25 милиона лева.

Премиерът веднага побърза да успокои хората, че заради подаването на тази вода няма да има проблем с водоподаването в София, просто ще бъде използвана столичната водопреносна мрежа. За да стане и това факт, в понеделник Столичният общински съвет трябва да вземе решение.

Бойко Борисов: Както пътят през Владая ползва Перник и София, така софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода за Перник. От "Белмекен" през този водопровод ще бъде изтласкана - просто ще ползваме инфраструктурата на Софийска вода. 300 л. в секунда ще бъдат прекарвани.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Още в понеделник Министерският съвет ще предложи на Столична община, до Столичния общински съвет като принципал на Вик-инфраструктурата да получим съгласие за преминаване през Вик-инфраструктурата на Столична община на обеми, подавани към Перник.

"Водата е предназначена за "Белмекен" - Сестримо. Има реверсивен тунел. Правени са проби през всичките тези години, поддържана е в добро състояние. Този вода не е предназначена за София. Ще мине само през София. Дебитът за Перник е наличен и през годините постоянен", каза новият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че се работи по ВиК-мрежата в Перник. "Решението днес е да успокоим хората - използването на водите от "Белмекен" ще даде гаранция в дългосрочен план. Перничани няма да бъдат оставяни пред такъв тип изпитания".

От два месеца Националната електрическа компания отбива водосбора от "Белмекен" към "Бели Искър" и последният е достигнал обем в момента от 4 милиона кубични метра, така че има достатъчно вода и за София, и за Перник обявиха след срещата при премиера.


Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще подкрепи предложението за подаването на вода за Перник само при 100% гаранции за водоснабдяването на С...