НОВИНИ

Ще спре ли развитието на туризма в Банско след решението за парк "Пирин"?

В Банско решението на съда, че няма да има промяна в Плана за управление на парк "Пирин", респективно и изграждане на втори кабинков лифт и писти, изненада всички в града. Според тях, по този начин курортът ще спре да се развива като зимна туристическа дестинация, броят на туристите ще бъде по-малък, а това ще се отрази и на качеството на услугите в курорта.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
20:36, 16.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Туризмът е единствената алтернатива за курортното градче и за населените места в общината, защото много хора работят в хотелите и ресторантите не само от Банско и селата наоколо, но и от съседните общини Белица и Разлог. Тук няма плодородни полета, казват местните хора, за да имат друга алтернатива. От местната власт дори направиха прогноза, че след 20-30 години в курорта ще останат само ръждясали и опасни съоръжения.


Георги Думанов - хотелиер: Изненадани сме и шокирани да ви кажа честно щото ние от 7-8 години се надяваме нещо да се случи при положение, че имаме такава хубава природна даденост, каквато виждате нагоре. При нас вече няма завод за столове, няма селско стопанство, един туризъм остана и като не развиваме туризъм какво да ходим и ние на Запад да работим или както обикновено става в нашата държава напоследък.
- Има бази, хотели, които са толкова 5-звездни трябва и те да има работя за всички.
Георги Икономов - кмет на община Банско: Вместо да спрем хилядите автомобили с това, че ще построим втора кабинка или пък дори още и да ги заменим автомобилите с лифтове, просто хиляди автомобили ще продължат да влизат в природата и да замърсява природата по безобразен начин, това което никога не го отчитат тази малка групичка, която обжалва тези решения. Означава застой не само за Банско, но и за целия зимен туризъм щото в крайна сметка няма да има нормален и разумен бизнесмен, човек инвеститор, който дори ще помисли да инвестира в зимния туризъм при това състояние на нещата, при това отношения към зимния туризъм, при тази несигурност.

Потърсихме за коментар представители на концесионера на ски зоната, но от там ни казаха, че за сега се въздържат от коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млада жена е била убита в столичния кв. Банишора
Млада жена е била убита в столичния кв. "Банишора"
Автобусни превозвачи готвят мащабен протест
Автобусни превозвачи готвят мащабен протест