НОВИНИ

Щe увеличат ли местните данъци и такси в Благоевград?

Община Благоевград обмисля от следващата година да увеличи местните данъци и такси за жителите на града. Според общинската администрация в момента налозите в областния център са едни от най- ниските в страната, а с повишаването на данъците ще се увеличат и приходите в общинската хазна. Промените в налозите ще бъдат гласувани до 31 декември тази година и ще влязат в сила от 2017 година.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
17:02, 06.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
увеличат местните данъци такси благоевград

В момента ставката за такса битови отпадъци, която плащат предприятията в Благоевград е 6.5 промила, докато вставката за физически лица за такса смет е 1.1 промила. Според общинската администрация увеличението за битовите абонати ще бъде минимално- около 10 лв.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград
„Такса битови отпадъци има една, не знам по каква причина приета преди много години, голяма диференциация между ТБО за физически и юридически лица. В този смисъл по- справедливо е да се намали таксата за фирми и да направим леко увеличен за физически лица. "

От общината казаха, че в момента се правят анализи , с колко да се увеличат данъците за недвижими имоти. Според жителите на Благоевград обаче вдигането на налозите ще ги затрудни.

-Тези 10 лв. които ще искат от нас е дълбоко бъркане в джоба на пенсионерите и безработните.

-Считам, че категорично не е целесъобразно такова нещо да се прави.

От общината казаха, че очакваните приходи от вдигането на данъците са около 1 млн. лв., които ще бъдат вложени в изграждането на детски площадки и подобряване на градската среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирус, разпространяван с фалшиви писма от името на НАП
Вирус, разпространяван с фалшиви писма от името на НАП
Европарламентът иска по-строги политики срещу конфликтите на интереси
Европарламентът иска по-строги политики срещу конфликтите на интереси