НОВИНИ

Ще влезе ли мъжкото хоро от Калофер в списъка на ЮНЕСКО?

Уникалното мъжко хоро, което се играе на Богоявление в ледените води на река Тунджа в Калофер се готви да кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за природно и културно наследство. Идеята е на кмета на града Румен Стоянов, който веднага след празника започва постъпки за реализирането й.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
07:44, 28.12.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Идеята се родила след като кмета на града видял на летище София снимка на мъжкото хоро. Според Румен Стоянов влкючването на вековния обичай в списъка на ЮНЕСКО ще допринесе за популяризирането на българските традиции по цял свят.

"Най-уникалното е, това, че тук се влиза с народни носии, задължително с белите ризи, с поясите и най-вече с гайдите и с песните на Ботев, няма другаде къде да стане това нещо", каза Стоянов.

Повечето от жителите на града посочиха, че вече е дошло времето, уникалната традиция да заеме своето достойно място в списъка на ЮНЕСКО като културно наследство на нациите.

"За мен като калоферец е радостно, че се проявява една такава инициатива просто света да знае за нас, защото генетично някак си ние си отиваме, ние се стопяваме оставаме много малка част от хората, които помнят някогашните действително традиции", каза Наньо Чолпанов, жител на Калофер.

Мирослав Докторов е сред участниците в мъжкото хоро. Хвърля се за кръста от 7-годишен. Макар и малко притеснен заради по-голямата популярност, която ги очаква, той смята, че калоферци няма да допуснат опорачаване на традицията им

"Все пак ние сме калоферци трябва да с отстояваме на нашата традиция и да си я запазваме въпреки популярността и разширението което предстои. Ние като си направим нашия ритуал, както каза и кмета вода има за всеки", каза той.

Кметът на града е категоричен, че изискванията за участие в хорото ще бъдат както миналата година - първо във водите ще влязат местните мъже, за да изпълнят ритуала. За първи път Стоянов няма да поведе хорото

"Сега ще се постараем да го организираме още по-добре. Лично ще се наема да остана на заден план, за да могат хората които са калоферци да минат напред, аз ще бъда отзад с всички останали", каза Стоянов.

Освен облечени в калоферски носии желаещите да участват трябва да научат и поне от две от песните които се изпълняват "Ти ли си мале пяла" и "Залюбила е Василка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Афганистански депутат беше ранен при експлозия в Кабул
Афганистански депутат беше ранен при експлозия в Кабул
Какви грипни вируси ни атакуват през този сезон?
Какви грипни вируси ни атакуват през този сезон?