COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Щети за милиони левове след огромния пожар в Сопот

Над 700 дка лозови масиви са напълно унищожени. Производители на вино заявиха, че след огнената стихия са на ръба на фалита. Някои обмислят по съдебен път да потърсят обезщетение за сериозните загуби, защото смятат, че вчерашният пожар в полигона на ВМЗ - Сопот може да е предизвикал последвалото огнено бедствие. От ръководството на военните заводи обаче категорично отхвърлят тази вероятност. Каква е точната причина - трябва да покажат експертизите.

от Николай Райшинов
17:31, 29.08.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Този масив край село Анево е единственият у нас със скъпите френски сортове танат и малбек. Вече е напълно унищожен. Застроховката покрива единствено щети от градушки, но не и от пожари. Само тук изгоря над 700 тона грозде.

Петър Герджиков, изпълнителен директор на винарска изба в Карлово: "В изграждането на този масив са вкарани около 4 милиона лева. Да не смятаме поддръжката и другите пари. Цената вече отива към пет милиона.

Винопроизводителите в района не изключват огромният пожар да е причинен от вчерашните тестове на нови изделия в полигона на ВМЗ. След пробите и в завода имаше пожар.

Йордан Манев, управител на Шато край село Анево: Почти ежедневно се чуват гърмежи, като те започват от сутрин рано и продължават до вечер късно и носят изключителни негативи - както тук на шатото, така и на колегите около нас.
;

- Смятате ли, че пожарът може да е възникнал в следствие на този, който е бил вчера във ВМЗ?

- Не бих могъл да твърдя, но има вероятност да е и това причината.

Петър Герджиков, изпълнителен директор на винарска изба в Карлово: Компетентните органи ще кажат кой е виновен за ситуацията и тогава вече ще се решава какво да се прави. при силен вятър и при положение, че е даден за цялата страна оранжев и червен код за палежи, не виждам кой разумен човек би тръгнал да прави каквито и да е било изпитания. Най-вероятно ще търсим някакво обезщетение, защото такива големи загуби са катастрофални за нас.

По телефона директорът на военните заводи в Сопот Иван Гецов заяви, че проверката във ВМЗ с категоричност е показала, че между двата пожара няма връзка. Нови тестове на оръжейни изделия в следващите дни не са предвидени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"