COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)

За българите, които поне веднъж в живота си са летували на дългата няколко километра плажна ивица между град Бяла и село Горица, това е късче от Рая.

от Милена Кадийска
16:31, 02.07.2016
7297
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)

Дивата природа, прозрачно сините води, ситният бял пясък и повеят от северните склонове на Стара планина, са всичко това, което прави Карадере едно от най-уникалните местенца на българското Черноморие. Тук не е за хора, които обичат лукса и комфорта, а за свободни души, които истински оживяват, след като се слеят с природата.

В активния летен сезон по дължината на плажа и навътре в гората могат да се видят над 200 палатки и заслони, и стотици млади хора с децата си, които се наслаждават на къмпингуването, нудизма и екстремните спортове.

Въпреки че мнозина организирано почистват след себе си, се намират и такива, които не се замислят дали ще превърнат девствената местност, в поредното бунище. Природозащитниците твърдят, че боклуци оставят не къмпингарите, а случайните летуващи.

През март депутатите решиха дивото къмпингуване и паркирането на по-малко от 100 метра от морския бряг да бъде забранено, гласувайки промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това предизвика протести на къмпингарите, след които забраната отпадна.

Тези дни темата Карадере отново влезе в новинарските емисии. Опасност за възможно застрояване на терени зад плажа предизвика обществени дебати и вълнения на природозащитници.

На фона на последните притеснения, решихме да Ви покажем как се къмпингува на Карадере.


Снимките са от фейсбук тага "Карадере".

Топ 24
Най-четени
МЗ: За новия коронавирус може да бъде изследван само болен човек с грипоподобни симптоми
МЗ: За новия коронавирус може да бъде изследван само болен човек с грипоподобни симптоми
Фотографите и Руско-турската война
Фотографите и Руско-турската война