Заради топлата зима у нас тази година не всички щъркели са отлетели в топлите страни. Специалистите обясняват, че при топло време и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на Стария континент в очакване на пролетта.

Бургас

24 бели щъркели са преброени тези дни край Бургас. Ятото може да бъде видяно на сметището.

Д-р Петър Янков орнитолог, Българско дружество за защита на птиците: Със сигурност има влияние на тази необичайна зима, но за птиците е важно да имат храна. Ако имат храна за тях студа не е проблем. И в случая тези бели щъркели са си намерили такава на сметището, нещо за тях, което е почти същото и на местата, където зимуват.

Експертите съветват хората да не хранят щъркелите, останали да зимуват у нас.

Д-р Христина Клисурова, "Зелени Балкани": Това изкуствено подхранване създава у тях една лъжовна представа, че обстановката тук е благоприятна и ако рязко застудее, тогава птиците наистина изпадат в беда.

Всяка зима в Спасителния център в Стара Загора постъпват десетки сигнали за бедстващи бели щъркели. Само преди ден там е приет поредният пациент, спасен в района на Свиленград

Д-р Христина Клисурова, "Зелени Балкани": Щъркелът пристигна изтощен, с проблем в едното крило.

Специалистите препоръчват, ако видите бедстващ щъркел да не се опитвате да му оказвате помощ, а да сигнализирате РИОСВ в съответното населено място.