НОВИНИ

Щъркелите във варненския зоопарк вече имат нов дом

Щъркелите във варненския зоопарк вече имат нов дом, който ще ги пази от студа през зимата. В момента се търсят художници, които да изрисуват къщичката. Материалите, четките и боите ще бъдат осигурени от управата на парка.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, И. Илиев
18:18, 18.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

15- сет са щъркелите във варненския зоопарк. Това са предимно спасени птици с различни наранявания, които не могат да прелетят до топлите страни и за това остават тук. Рязко падане на температурите през зимата обаче, за тях може да е опасно.

Нора Люцканова - уредник в Зоопарк - Варна: “Под минус 15 градуса и тъй като не могат да летят, някои птици са и трудно подвижни, се налага прибирането им особено през нощта.”

Новият дом на щъркелите е готов от около седмица. Сега предстои той да бъде изрисуван, за да е по-красив и да привлича погледите на посетителите отдалеч. Вече има желаещи, потвърдиха от управата на Зоопарка и уточниха, че не е необходимо те да са професионални художници.

Нора Люцканова - уредник в Зоопарк - Варна: “Писали са ни няколко човека. Току-що говорихме с една организация в “Чайка” за хора с увреждания, които ще бъдат така добри да ни помогнат с разкрасяването на нашата къщичка.”

Не всеки обаче знае как да постъпи, попадайки на бедстваща птица.

Нора Люцканова - уредник в Зоопарк - Варна: "Ако наистина преценят, че тази птица не може да лети и да се грижи сама за себе си, реално да преценят ситуацията, да звъннат на зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда и водите.”

Белият щъркел е включен в Червената книга на България като уязвим и застрашен вид. Ето защо за неговото опазване е необходимо специално внимание е мнението на специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и БСП в ожесточени словесни престрелки заради братята от Русе
ГЕРБ и БСП в ожесточени словесни престрелки заради братята от Русе
При стрелбата в Лозенец един от куршумите попада в дома на живеещи наблизо
При стрелбата в "Лозенец" един от куршумите попада в дома на живеещи наблизо