НОВИНИ

Щурмът на Фалуджа

Иракската армия започна щурм срещу град Фалуджа - бастион на така наречената Ислямска държава. Операцията идва седмици след началато на координираната офанзива на ираксктата армия за връщане на контрола върху града. 50 хиляди цивилни са в капан във Фалуджа в момента. Същевременно терористите организираха вълна от бомбени атаки в и около иракската столица Багдад. Най-малко 20 души са убити при експлозиите.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:21, 30.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Иракската армия започна операция под кодово название "Разбий тероризма".

Правителствени сили, в това число и елитните части за борба с тероризма, нахлуват във Фалуджа от няколко фронта, гласи официалното съобщение на иракската армия.

Джихадистите от Ислямска държава оказват съпротива със самоубийствени атентати и експлозии на коли-бомби.

майор Раджи - командир от иракската армия
"Антитерористичните сили започнаха офанзивата в 5 часа сутринта. Напредваме от различни посоки към екстремистите във Фалуджа и с помощта на Аллах ще продължим.''
;

Въпреки твърденията на армията, че напредва, към момента сраженията са съсредоточени около позициите на Ислямска държава в покрайнините на града. Има вероятност бойните действия да бъдат преустановени временно преди операцията в центъра на Фалуджа, за да могат цивилните да се изтеглят. Има опасения за хуманитарна криза. Съобщава се за гладуващи хора или за убити след отказ, да се бият на страната на джихадистите. Иракската армия призова всички цивилни да напуснат Фалуджа или да не излизат на открито.

Хади ал Амири - лидер на подкрепяната от Иран организация Бадр
"Една от причините атаката срещу Фалуджа да се бави са опасенията за цивилните. Призовахме хората да напуснат града и ние ще направим всичко по силите си да ги защитим".

Прогнозите колко тежка ще е битката за Фалуджа са противоречиви. Повечето от бойците на Ислямска държава в района са местни жители, което означава, че ще имат предимството, че се бият на своя земя. Освен това джихадистите отдавна се подготвят за битката и са разположили пълния си арсенал за самоотбрана, в това число и много крайпътни бомби. Очаква се бойните действия да продължат най-малко 2-3 седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща по проблемите на германските млекопроизводители
Среща по проблемите на германските млекопроизводители
Безплатни прегледи за сънна апнея
Безплатни прегледи за сънна апнея