НОВИНИ

6000 души са арестуваните в Турция след метежа

6000 души са арестуваните в Турция във връзка с провалилия се опит за преврат, очакват се и нови арести. Задържан е и командващият на военновъздушната база Инджирлик.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:33, 17.07.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Едновременни молитви за жертвите и за насърчаване на единството бяха прочетени на обяд от всички 85 хиляди джамии в страната.

На траурна церемония за жертвите президентът Ердоган се закани да продължи да прочиства от всички институции от "вируса", отговорен за опита за преврат в Турция и не изключи въвеждането на смъртно наказание за обвинените в държавна измяна. Същевременно турските власти увериха инвеститорите, че няма от какво да се притесняват, а Централната банка обеща неограничена ликвидност за банките при необходимост.

Драматични две денонощия в Турция - след неуспешния метеж, последваха митинги в подкрепа на правителството, показни арести и на практика чистка в редиците на армията. Днес бяха погребани и част от загиналите в нощта на 15-и юли 256 души. Президента Ердоган, бившия премиер Ахмет Давутоглу и други високопоставени политици, участваха в опелото на убит военен.

Траурното шествие се превърна в митинг на Ердоган, който отново се закани, че няма да остави опита за преврат ненаказан.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: Има хора, които се опитват да подкопаят единството на нацията. Тази група хора действа по нареждане на някой отвън, някой, който се опитва да превзема държавата ни. Стигна се и до насилието, което видяхме на 15-и юли. Ще прочистим Турция от този вирус, защото те са точно това - като вирус, като рак, са обхванали страната.

Турският президент намекна, че не е невъзможно връщане на смъртното наказание в страната - новина, която предизвика остри критики по света.

Най-малко шест хиляди души са арестуваните във връзка с опита за преврат. Сред задържаните са главният военен съветник на президента, командващият на военновъздушната база Инджирлик, високопоставени офицери и 2700 съдии, сред които и членове на Върховния съд.

;

Премиерът Йълдъръм се закани да прочисти държавата от всеки един, съпричастен на пучистите, а президента Ердоган нарече събитията от петъчната нощ "дар от Бога", защото сега в редиците на армията няма да останат изменници.

А на фона на арестите, продължава и търсенето на организатора на метежа. От Анкара неизменно се чува едно име - ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, който от години е в изгнание.

Самият Гюлен отрече да има връзка с преврата.Турските власти настояха САЩ незабавно да го екстрадира, но от Вашингтон съобщиха, че не виждат законово основание за това. Президентът Обама се включи в призива на останалите световни лидери към Турция - да действа в рамките на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 000 души посетиха събора на Рожен
200 000 души посетиха събора на Рожен
Застреляха трима полицаи в щата Луизиана
Застреляха трима полицаи в щата Луизиана