НОВИНИ

Шествие с най-дългото българско знаме в Стара Загора

И тази година по случай Трети март старозагорци ще пренесат най-дългото българско знаме до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Как ще протече шествието в Града на липите - вижте подробности от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 02.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По време на Руско-турската освободителна война в града са се водили едни от най-ожесточените битки.

Столът на генерал Гурко е един от най-ценните експонати в Историческия музей в Стара Загора. Откри е в църквата на старозагорското село Дълбоки по време историческа експедиция.

Петьо Мирчев, Регионален исторически музей Стара Загора: По време на военните действия за кратко щаба и наблюдателния пункт на генерал Гурко са били в това село. След налагащото се отстъпление на русите той го оставя за спомен на жителите на града.

В музея се пазят и образци на оръжията, използвани по време на битката в града. Турската армия разполагала с по-добро въоръжение - пушки модел "Уинчестър" и ,"Хенри Мартини" . Отличавали се с голяма далекобойност и скорострелност. Пушките на руската армия, които най-много се доближавали до тези на противника, били модел "Бердана 2". Оръжието можело да изстреля 20 патрона в минута на разстояние до 4 км. Българското опълчение използвало пушки ,"Шаспо" модел 1866 г.

Петьо Мирчев, Регионален исторически музей Стара Загора: За щастие, повечето от опълченците са имали боен опит били са участници в Априлското въстание, Сръбско-турската война.

В музея могат да се видят още патрони и гилзи от бойното поле, гюлета от оръдия, както и униформи на българските опълченци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-ти протест на жълтите жилетки във Франция
16-ти протест на "жълтите жилетки" във Франция
НФСБ поиска Румен Радев да се извини за разговора на английски със Столтенберг
НФСБ поиска Румен Радев да се извини за разговора на английски със Столтенберг