Шествие с най-дългото българско знаме в Стара Загора

И тази година по случай Трети март старозагорци ще пренесат най-дългото българско знаме до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Как ще протече шествието в Града на липите - вижте подробности от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
преди 12 месеци
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По време на Руско-турската освободителна война в града са се водили едни от най-ожесточените битки.

Столът на генерал Гурко е един от най-ценните експонати в Историческия музей в Стара Загора. Откри е в църквата на старозагорското село Дълбоки по време историческа експедиция.

Петьо Мирчев, Регионален исторически музей Стара Загора: По време на военните действия за кратко щаба и наблюдателния пункт на генерал Гурко са били в това село. След налагащото се отстъпление на русите той го оставя за спомен на жителите на града.

В музея се пазят и образци на оръжията, използвани по време на битката в града. Турската армия разполагала с по-добро въоръжение - пушки модел "Уинчестър" и ,"Хенри Мартини" . Отличавали се с голяма далекобойност и скорострелност. Пушките на руската армия, които най-много се доближавали до тези на противника, били модел "Бердана 2". Оръжието можело да изстреля 20 патрона в минута на разстояние до 4 км. Българското опълчение използвало пушки ,"Шаспо" модел 1866 г.

Петьо Мирчев, Регионален исторически музей Стара Загора: За щастие, повечето от опълченците са имали боен опит били са участници в Априлското въстание, Сръбско-турската война.

В музея могат да се видят още патрони и гилзи от бойното поле, гюлета от оръдия, както и униформи на българските опълченци.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени