НОВИНИ

В цял свят се провеждат шествия в защита на контрола върху оръжията

Днес в цял свят се провеждат шествия под надслов - "Марш за нашия живот" - в защита на контрола върху оръжията. Броят на демонстрациите са около 800. Те са организирани от тинейджърите, оцелели при масовата стрелба на 14 февруари в Паркланд, Флорида. Шествия има и в редица европейски държави, подкрепата си дадоха хората и в Австралия, и в Япония. И въпреки че много от скандиранията бяха насочени срещу президента Тръмп, от Белия дом днес излязоха с позиция, че подкрепят всички смели млади американци, които участват в шествието. Демонстрацията във Вашингтон може да се превърне в един от най-големите протести в американската столица от Виетнамската война насам.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:44, 24.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Днес ще започнем революция, това е началото на доживотен маратон за цялото поколение. Това са думи на организаторите на марша. Този път на фронтовата линия на вечната битка между защитници и противници на оръжията застават децата.

Основното шествие е във Вашингтон, където се очаква да участват половин милион души.

Защитете децата, не оръжията!, Това трябва да спре!, Аз съм учител, не стрелец!, Аз оцелях, дъщеря ми не! пишеше на плакатите.

"Заслужаваме да имаме безопасност и да не се страхуваме."
"Недопустимо е децата ни да се тревожат дали ще дойде стрелец в класната стая. Те непрекъснато имат учения как да действат в подобна ситуация. Трябва да се променим."

Ню Йорк, Лос Анджелис, Филаделфия, Паркланд, Флорида - шествия има в 50 американски щата.

Във Великобритания маршът започна от американското посолство, където демонстранти лежаха на земята, а дете носеше плакат с надпис - "Може да съм малък, но съм достатъчно голям, за да знам, че оръжията убиват."

Протест имаше и под Айфеловата кула в Париж. Там се събраха американски граждани, носещи флага на Съединените щати.

"Америка, обичай децата си, не оръжията" - това скандираха в Сидни, Австралия. В страната не е имало масова стрелба от 96-а година, когато след убийството на 35 души е въведен строг контрол върху оръжията.

Дженифър Смит: "Най-големият урок, който научих тук, е, че мога да дишам по-лесно, когато изпратя децата си на училище."

Въпреки че оръжейното лоби в Съединените щати все още е силно, анкетите през последните месеци отчитат, че нарастващ брой американци настояват за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменено е бедственото положение във Видин
Отменено е бедственото положение във Видин
В Гласът на града - Мирела Кючукова от Православния център в Благоевград
В "Гласът на града" - Мирела Кючукова от Православния център в Благоевград