НОВИНИ

Шофьорите със застраховки в "Олимпик" незабавно да сключат нови, съветват от КФН

Утре е последният ден, в който ще важат полиците на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", предупреждават от Комисията за финансов надзор. От КАТ съобщиха, че за няколко дни няма да глобяват шофьори със застраховки от компанията. От КФН обаче съветват хората незабавно да сключат нови застраховки "Гражданска отговорност," защото ако предизвикат катастрофа след 18 август, ще трябва да изплащат сами нанесените щети.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:20, 16.08.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В момента 197 551 са действащите полици на фалиралата кипърска компания "Олимпик". Повече от половината от тях са с плащане на тримесечни вноски.

От Комисията за финансов надзор съветват хората веднага да прекратят плащанията си към фалиралия застраховател, за да ограничат загубите си. Кипърската фирма дължи обезщетение на всички за оставащия срок на застраховката след 17 август.

Ралица Агайн Гури, заместник-председател на КФН: За остатъка от срока на договор имат право да си получат парите обратно, но това ще се случи в общата ликвидация на застрахователя, който е кипърски.

За целта клиентите на "Олимпик" трябва да подадат заявление във фирмата, която все още има работещ клон у нас. Хората също така не трябва да се притесняват за изплащането на застраховки при настъпване на произшествие до 17 август включително. То ще се поема от българския гаранционен фонд.

Ралица Агайн Гури, заместник-председател на КФН: Вярвам, че при всички положения хората ще бъдат справедливо обезщетени, тъй като това е предвидено и в закона на Кипър.


;

От КФН са категорични, че няма връзка между повишаването на цените на "Гражданската отговорност" и фалиралата компания.

И докато на ниво контролен орган изискванията са ясни, хората, сключили застраховка към фалиралата фирма, имат своите притеснения.

Миналата седмица се говореше, че щяха всички застраховки да си останат, но сега разбрахме, че ще се прекратят с дата 17 август.
Денис Арнаудов, студент: Бях силно разочарован, нали все пак има още период на действие на тази застраховка, а пък все пак съм платил едни 190 лева, които не знам дали ще получа обезщетение

Експертите съветват преди да сключим застраховка да сме по-внимателни. Да проучим компанията и да не се подгъгваме от цената, за да нямаме проблеми след това.

Цветомир Панагюрски, представител на застрахователна компания: Проблемът на българина е, че най-вече го интересува цената. Това не е много правилно, защото ако съм искрен в момента, цената на "Гражданската отговорност" е доста ниска за обезщетенията, които плащат застрахователите.

От компанията също така обръщат внимание, че отговорност за невалидните след 18, петък, полици носи единствено фалиралата компания, а не новия застраховател.

Ето защо от КФН още веднъж напомнят, че "Гражданската отговорност" е задължителна и ако шофьорите не я притежават, самите те ще носят отговорност за щетите при катастрофа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА напусна евротурнирите след втора загуба от Копенхаген
ЦСКА напусна евротурнирите след втора загуба от Копенхаген
Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света, според Форбс
Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света, според "Форбс"