COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Шотландия поема нова инициатива за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще представи пред парламента в Лондон нова инициатива за излизане на автономната област от Обединеното кралство. Основната посочена причина за решението е положителният резултат от референдума за "Брекзит" от юни тази година.

Георги Петров
от Георги Петров
07:51, 06.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
шотландия поема нова инициатива независимост
Никола Стърджън - първи министър на Шотландия: "Ние ли контролираме съдбата си като страна или винаги ще разчитаме на милостта на решения, вземани другаде?".

С тези думи започна официалното изявление на Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия, която стартира нова инициатива за независимост на автономната област. Стърджън не се поколеба да обвини директно управляващата партия на торите във Великобритания в недалновидност, която изтъкна като водеща причина за новото искане за независимост на Шотландия.

Никола Стърджън - първи министър на Шотландия: "Десет седмици след като случайно отведоха Великобритания до изхода от Европейския съюз, няма как да не се чудим дали торите изобщо имат напредък в изясняването на истинското значение на Брекзит."

Стъджън заяви още, че шотландският народ не разрешава на британския министър-председател да вади областта от общия европейски пазар. Тя посочи още, че членството в Европейския съюз е бил водещ мотив на хората, гласували за оставане на Шотландия в Обединеното кралство при последния референдум по въпроса през 2014 година. Първият министър подчерта, че сега ситуацията е съвсем различна.

Никола Стърджън - първи министър на Шотландия: "Всяко едно допитване след 23-ти юни показва, че подкрепата за независимостта е по-висока, отколкото е била на 18-ти септември 2014-та. Затова, приятели, смятам, че нашата партия е в правото си да започне нов разговор за независимостта ни."

В дебати, продължили до късно снощи, британските депутати в Лондон отхвърлиха възможността за втори референдум относно "Брекзит" въпреки подкрепата за идеята от над 4 милиона души, подписали петиция по въпроса. В полза на второ национално допитване се изказаха именно депутатите от Шотландия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Багдад на 2 септември
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Багдад на 2 септември
Няма сериозно пострадали пътници от запалилия се автобус снощи
Няма сериозно пострадали пътници от запалилия се автобус снощи