НОВИНИ

Шотландия продължава да търси варианти за референдум за независимост

Шотландският парламент обсъжда дали да поиска от британското правителство разрешение за провеждане на втори референдум за независимост. Преди седмица премиерът Никола Стърджън заяви, че Единбург трябва да се отдели от Лондон, заради предстоящия Брекзит. Британският премиер Тереза Мей обаче е категорична, че сега не е моментът за разцепление вътре в Кралството.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:31, 21.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Две години след като решиха да останат част от Великобритания, шотландците отново поискаха своята независимост. Петролните залежи - това беше сред основните аргументи на защитниците на идеята за независимост. При напускане на Обединеното кралство, в Шотландските териториални води ще останат около 90% от залежите на Великобритания. С поевтиняването на петрола обаче, индустрията се сви, а мнозина, които до скоро са се прехранвали с добив на черното злато, са принудени да се преориентират към други професии.

Мишел Кларк се е занимавала с петрол в продължение на 10 години, но остава без препитание. Кандидатствала за повече от 60 работни места, но неуспешно. Решава да създаде собствен бизнес, макар и в коренно различна сфера.

Петролните залежи в Северно море вече не могат да бъдат аргумент в полза на исканата от шотландците независимост.

Джейк Малой, профсюзен лидер: "Парламентът ще трябва да изтъкне други причини, с които да убеди хората да подкрепят независимостта. Вече не могат да слагат всички яйца в една кошница и да твърдят, че петролът е нашето спасение. И все пак, вярвам, че Шотландия може да оцелее и без да е част от Великобритания".

Със или без петрол, шотландците продължават да вярват, че независима, страната им ще бъде по-добре. Мишел е гласувала за напускане на кралството и казва, че би гласувала така и сега.

Мишел Кларк: "Тук имаме една поговорка - ако си достатъчно едър и достатъчно грозен, можеш да се грижиш за себе си. Мисля, че ние сме такива".

Премиерът Мей остава категорична в позицията си "НЕ на втори референдум за Шотландия" или поне не и преди Брекзит. Ако все пак се стигне до гласуване, Единбург ще решава съдбата си най-рано през есента на 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи дебат преди президентските избори във Франция
Първи дебат преди президентските избори във Франция
Бюлетините са доставени в една трета от избирателните секции в чужбина
Бюлетините са доставени в една трета от избирателните секции в чужбина