НОВИНИ

Шотландският парламент ще гласува дали да има нов референдум за независимост

На референдума през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта. Въпреки това, много от хората са твърдо "за" отделяне от Великобритания. Отношението към независимостта може да се промени след решението на Англия и Уелс за излизане от ЕС.

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
07:20, 28.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
"Според мен Шотландия много отдавна трябваше да се отдели. Сега ни се налага да следваме политиката на консерваторите, макар че в Шотландия имаме само един консервативен политик. Това не е редно, защото ние трябва сами да взимаме решенията за бъдещето си."

Отношението към независимостта обаче може да претърпи промяна, след като Англия и Уелс гласуваха за излизане на Великобритания от Евросъюза. Особено сега, когато шотландският премиер Никола Стърджън поиска нов референдум.

"На последния референдум гласувах против независимостта на Шотландия. Напускането на Европа ме притеснява, но преди да се организира ново допитване, трябва да знаем какво точно е отношението на Европа към независима Шотландия."

Желанието за нов референдум, заявено, докато тече процедурата за Брекзит, е средство партията на Стърджън да засили дебата за шотландската независимост, смятат експерти.

Никълъс Крос, учен: "Привържениците на независима Шотландия смятат, че тя ще ни осигури място в Европа. Същевременно изникнаха много въпросителни. Сега дори Шотландската национална партия има колебания как да подходи спрямо Европа. Според мен е прекалено рано да имаме нов референдум само няколко години след предния."

По-късно днес шотландският парламент ще гласува дали да поиска втори референдум за независимост на страната. Ако решението бъде прието, то ще бъде пратено за обсъждане в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Циклонът Деби вече е класифициран като буря от четвърта степен
​Циклонът "Деби" вече е класифициран като буря от четвърта степен
Акция за масово засаждане на цветя в софийския квартал Младост
Акция за масово засаждане на цветя в софийския квартал "Младост"