НОВИНИ

Шуменската болница ще съди Здравната каса

Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински дейности от 170 000 лева. Средствата са изразходвани за лечение на здравноосигурени пациенти, приети по спешност. Наскоро друго лечебно заведение в Шумен осъди Здравната каса да плати 198 000 лева за проведено лечение на онкоболни.

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 28.01.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Надлимитните дейности са проблем на всяка болница. Те трудно могат да се предвидят, защото в лечебните заведения идват пациенти, които се нуждаят от спешно лечение.

Д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ-Шумен: Нашата болница също подготвя такъв иск за надлимитните дейности за 2017 г., които са на стойност малко над 150 000 лв., а също и тези, които са от 2016 г. около 16 000 лв.

Годишно в Шуменската болница се лекуват над 21 000 души от цялата област. Лечебницата е единствена в региона за високоспециалзирана медицинска помощ.

Д-р Валентин Петров: Ние нямаме право да отказваме. Така че правим всичко за наша сметка, за сметка на заплати, разходи и всичко останало.
Медицински фелдшер Гаро Ованезов: Всяка година Министерският съвет казва, че увеличава парите за здравеопазване, но ефект никакъв.

Тъй като лечебното заведение има близо 2 млн. лв. задължения към доставчици от няколко месеца се провежда оздравителен план. Съкратени са 52 души в пенсионна възраст, оптимизират се разходите.

Д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ-Шумен: Най-големият проблем в болничната система не са само надлимитните дейности, а по принцип недофинансирането на всички дейности. Касата ги заплаща по цени, които не са променяни повече от 10 години, а разходите за извършването им са нараснали в пъти.

Според директора на лечебното заведение е крайно време да се промени моделът на управление на системата. Сега има дейности като трансфузионна хематология и съдебна медицина, за които не се получава финансиране, а те са част от болничната дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилешката супа като средство за борба с грипа
Пилешката супа като средство за борба с грипа
4 общини в област Враца участват в българо-швейцарски проект за домашни грижи
4 общини в област Враца участват в българо-швейцарски проект за домашни грижи