НОВИНИ

Швеция е на път към напълно безкасово общество

Днес Европейската централна банка представя новата 50-еврова банкнота. Купюрата е от серията Европа и ще влезе в обръщение през пролетта на 2017. 50-те евро са най-разпространената банкнота от общата валута. В обръщение са 8 милиарда броя. В Швеция обаче, въобще не се интересуват от това. Страната е на път да стане първата в света, отказала се напълно от наличните пари в полза на електронните разплащания. Миналата година в обръщение в страната е имало 80 милиарда крони спрямо 106 милиарда през 2009-та.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:57, 05.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Само 20 на сто от плащанията в Швеция са в наличност, броят на банкоматите непрекъснато намалява, дори и даренията в църквата вече се правят по телефон или с карта. Така живеят милиони потребители в това супер-технологично общество. Като Жонас - французин, преместил се в скандинавската държава. Той се разплаща безкасово дори и в плод-зеленчук.

Жонас Роньон: Може да видите транзакцията на приложението "плод-зеленчук" - 30 крони.

Продавачът ми вярва, но може да провери плащането на собствения си телефон. Мога и да му покажа - ето, платил съм.

Много ресторанти вече изобщо не приемат налични пари. Пише го черно на бяло.

Мартен Линдгрен - продавач: Парите са мръсни, допирът с тях не е хигиеничен, особено когато работите с храна. Освен това с налични пари се нуждаете от каса, трябва да носите сумата в банката. Има и риск да ви ограбят. Така че предимствата са много.

Някои по-възрастни шведи се чувстват изключени от безналичната система. Марта Далберг просто не може да си купи сладкиш в брой. Тя и нейната асоциация се борят за интеграция на възрастните в дигиталния свят.

Марта Далберг - потребителска организация за пенсионери: Опитваме се да научим нашите членове да използват компютър, смартфон, да плащат електронно. Забелязваме обаче, че някои слоеве от населението никога не успяват да се справят с новите технологии.
;

Визионери искат да отидат още по-далече и да премахнат дори банковите карти, като ги заместят с чип, имплантиран под кожата. Той служи и като пропуск в сгради и съдържа същите данни като документ за самоличност и банкова карта. Плащането става с едно докосване.

Ханес Сьоблад: Хората не трябва да се тревожат, че може да си забравят портфейла или да го загубят.

Друг шведски експерт успява да се качи в самолет като минава с имплантирания чип всички проверки и регистрации на летището. Той обаче вижда и проблем.

Андреас Сьостром - IT специалист: Сега има много Ен Еф Си чипове и карти. Компаниите, които ги издават, обаче не са помислили да споделят услугите си.

Швеция е първата европейска държава, отпечатала традиционната банкнота още през 16-ти век. Миналата година имаше нова емисия, която обаче може да се окаже и последна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломираха се студентите по „Графичен дизайн” от Великотърновския университет
Дипломираха се студентите по „Графичен дизайн” от Великотърновския университет
Джихад по време на Рамазана
Джихад по време на Рамазана