НОВИНИ

Швеция и Дания наложиха паспортен контрол

Принципите на Шенген и на свободното придвижване в Европейския съюз са в опасност. Това заяви представител на германското правителство, след като Дания въведе паспортен контрол на границата си с федералната република.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:00, 04.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В 12 по обяд Дания въведе проверки по границата с Германия за срок от 10 дни. Датският премиер призна, че не е щастлив от мярката, но тя е в отговор на решението на Швеция.

Ларс Льоке Расмусен, министър-председател на Дания: "Въведените от Швеция паспортни проверки създават сериозен риск големи групи нелегални имигранти да се съберат за кратко време, например - във или около Копенхаген, което би застрашило обществения ред и сигурност. Затова сме принудени да наложим временен контрол по границата с Германия".

Часове по-рано Швеция върна паспортните проверки за влизащите от Дания. Това е сериозно отстъпление от политиката на отворени граници между двете страни, която беше в сила от десетилетия.

Най-голямо неудобство ще изпитват пътуващите с влак от Дания за Швеция през моста Йоресунд, който свързва двете страни - а това са средно по 20 000 души на ден. Те трябва да слязат на летището в Копенхаген - последната спирка преди влизането на шведска територия - и да продължат пътуването едва, след като покажат документите си. Това ще струва на датските железници 130 000 евро на ден, а на пътниците - време и нерви.

Така Швеция цели да намали броя на прииждащите имигранти. 160 000 души са кандидатствали за убежище там миналата година - това е най-големият брой за европейска страна, след Германия. Общо 6 държави в Европейския съюз са възстановили граничните проверки в Шенген - Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Германия и Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тримата влъхви в Прага
Тримата влъхви в Прага
Двама охранители са открити мъртви в село Балша
Двама охранители са открити мъртви в село Балша