НОВИНИ

Швеция повдигна обвинения срещу мъжа, предизвикал нобеловия скандал

Мъжът, предизвикал скандала за сексуални посегателства и финансови престъпления в Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, беше обвинен в двукратно изнасилване на жена през 2011 г., съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:43, 12.06.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
швеция повдигна обвинения мъжа предизвикал нобеловия скандал

Доказателствата са "солидни и достатъчни за съдебно преследване", казва прокурор Кристина Войт.

Обвиненият Жан-Клод Арно е водеща фигура в шведския културен живот. Той е женен за поетесата Катарина Фростенсон, която беше член на Шведската академия. Арно отрича обвиненията срещу него.

През април Шведската академия съобщи, че вътрешни разследвания на твърденията за сексуален тормоз и посегателства са установили "неприемливо поведение под формата на нежелана интимност" в редовете на членовете й. Войт не посочи жертвата, както е прието в Швеция. Датата на процеса не е определена.

Жан-Клод Арно, който е от френски произход, е директор на културния център "Форум", субсидиран от Шведската академия. Той беше обвинен през ноември миналата година в сексуални посегателства или тормоз от 18 жени. Заради скандала осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха съпругата му Катарина Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командирът на ВВС: Пилотите на хеликоптера са били едни от най-подготвените
Командирът на ВВС: Пилотите на хеликоптера са били едни от най-подготвените
Заев и Ципрас обсъждат Северна Македония за вариант на ново име?
Заев и Ципрас обсъждат Северна Македония за вариант на ново име?