НОВИНИ

Швейцарец премина с малка платноходка от Аляска до Гренландия за 70 дни

Швейцарският моряк Иван Бурньон пристигна в Нук, Гренландия, след като премина с малка платноходка без кабина през Северозападния морски път в Северния ледовит океан за 70 дена, съобщи АФП.

bnt avatar logo
от БТА
16:42, 22.09.2017
Чете се за: 00:28 мин.
Още
швейцарец премина малка платноходка аляска гренландия дни

"Никога няма да успея да постигна нещо по-значимо в кариерата си. Бях постоянно сред води с температура между 0 и 3 градуса. Най-малката грешка там се наказва веднага, смъртта е наблизо. За първи път плавах със свит стомах от страх" - каза Бурньон, след като стъпи на твърда земя.

Иван Бурньон е на 46 години. Той потегли на 13 юли от Ноум, Аляска, през Северозападния пасаж, където досега малка платноходка не беше преминавала сама. Мореплавателят непрекъснато си е проправял път между големи късове лед, като 18 дена лодката му е стояла заклещена на едно място. За 70 дена Бурньон е отслабнал с 10 кг заради недостатъчна храна. Той призна, че ръцете и краката му са в окаяно състояние.

Целта на Бурньон е била да привлече вниманието към глобалното затопляне и да направи наблюдения за замърсяването на океана с пластмаса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 10 000 души напуснаха домовете си на остров Бали заради вулкан
Близо 10 000 души напуснаха домовете си на остров Бали заради вулкан
Овладян е пожарът  на полуостров Халкидики (ВИДЕО / СНИМКИ)
Овладян е пожарът на полуостров Халкидики (ВИДЕО / СНИМКИ)