COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Швейцарската жега убива рибата в езерата, Португалия и Испания се борят с пожари

Горските пожари в Европа достигат унищожителни рекорди. Швеция регистрира най-опустошителното огнено лято в историята си. Франция започва да свиква с 40-градусовите жеги, а потоците и езерата в Швейцария се затоплиха до убийствени за рибата стойности.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:45, 07.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

През последните дни температурата на водата в езерата на Швейцария надхвърли 27 градуса, което се оказа убийствено за живота в тях. Вече е събрана около 1 тон мъртва риба. Високо в планините свободнопасящите крави останаха без вода. Наложи се тя да бъде доставяна с хеликоптери.

Настъплението на огъня край испанския град Валенсия наложи евакуацията на 2 500 души. Пожарът там вече се простира на площ от 1000 хектара.

Христос Стилианидис, еврокомисар за хуминитарна помощ: В Португалия и Испания сме изправени пред проблемна ситуация. Тези две страни членки на Европейския съюз са под тревога и това е урок, който получаваме всяко лято. Само че, феноменът не е обикновен, когато първите горски пожари се разразяват още през юни.

Климатичните промени са реалност, а не фалшиви новини, заяви еврокомисарят при посещение на засегнатите от горски пожари райони на Швеция.

За Европа времето ще продължава да проявява капризите си и през следващите дни. Франция се готви за температурен пик от 40 градуса, който веднага ще бъде последван от гръмотевични бури.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Регистърът на хора с увреждания трябва да е готов до края на годината
Регистърът на хора с увреждания трябва да е готов до края на годината