НОВИНИ

Швейцарската жега убива рибата в езерата, Португалия и Испания се борят с пожари

Горските пожари в Европа достигат унищожителни рекорди. Швеция регистрира най-опустошителното огнено лято в историята си. Франция започва да свиква с 40-градусовите жеги, а потоците и езерата в Швейцария се затоплиха до убийствени за рибата стойности.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:45, 07.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

През последните дни температурата на водата в езерата на Швейцария надхвърли 27 градуса, което се оказа убийствено за живота в тях. Вече е събрана около 1 тон мъртва риба. Високо в планините свободнопасящите крави останаха без вода. Наложи се тя да бъде доставяна с хеликоптери.

Настъплението на огъня край испанския град Валенсия наложи евакуацията на 2 500 души. Пожарът там вече се простира на площ от 1000 хектара.

Христос Стилианидис, еврокомисар за хуминитарна помощ: В Португалия и Испания сме изправени пред проблемна ситуация. Тези две страни членки на Европейския съюз са под тревога и това е урок, който получаваме всяко лято. Само че, феноменът не е обикновен, когато първите горски пожари се разразяват още през юни.

Климатичните промени са реалност, а не фалшиви новини, заяви еврокомисарят при посещение на засегнатите от горски пожари райони на Швеция.

За Европа времето ще продължава да проявява капризите си и през следващите дни. Франция се готви за температурен пик от 40 градуса, който веднага ще бъде последван от гръмотевични бури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранените в Болоня българчета се съвземат от шока и ще продължат стажа в Италия
Ранените в Болоня българчета се съвземат от шока и ще продължат стажа в Италия
Регистърът на хора с увреждания трябва да е готов до края на годината
Регистърът на хора с увреждания трябва да е готов до края на годината