НОВИНИ

Мерки за сигурността и противодействие на агресията в училище

В новите ученически бележници вече ще бъде отпечатан спешния телефон 112, за да може учениците винаги да разчитат на него. Ще бъдат създадени "приемни зали", където родители ще могат да изчакват учителите. Днес на среща за сигурността в училищата се събраха министърът на образованието, кметовете на София и Монтана, представители на МВР и родители.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:19, 28.03.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Според кмета на София Йорданка Фандъкова в момента в 105 общински училища и 99 детски градини, или повече от половината, има видеонаблюдение. Всички те са включени към системата на СОТ, а в 95 % има жива охрана.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: По данни на статистиката извършването на нарушения в зоните, където има видеонаблюдение е намаляло с 80 %.

Затова всяка година се влагат нови средства за видеонаблюдение и тази година ще бъдат включени още 53 училища и градини. Не така добре обаче стоят нещата в една по-малка община като Монтана. Кметът ѝ каза, че всички общини ще приемат правилници за сигурност в училищата, но се оплака, че заради липса на средства Националната програма за сигурност, по която са отпуснати милион и половина лева е само за държавните училища.

Златко Живков, кмет на Монтана: Ние смятаме, че не трябва, когато става въпрос за национална програма да бъдат разделяни училищата на държавни и общински още повече, че държавните са много малко, а общинските много повече.

Стана ясно още, че МВР има план за действие по отношение на сигурността, но зам. министър Георгиев обясни, че не може да се постави полицай пред всяко училище.

Цвятко Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи: Трябва да се разглежда комплексно проблема, а с не с физическото разположение на конкретен полицай.

Зам. министърът увери, че всички охранителни фирми, които работят в училищата имат лиценз. За още по-контролиран достъп, от просветното министерство ще организират специални "приемни зали", където родителите да изчакват учителите.

БНТ: Мислите ли, че един агресивен родител ще седне да чака в тази стая?

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Да, точно така, агресивният родител или добронамереният родител трябва да изчака, защото влизането на един родител всеки един момент в училище води след себе си неудобството на него да се обърне специално внимание, а в същото време се провежда учебен процес.

Другото предложение на министерството е в бележниците на учениците вече да се отпечатват телефон 112 и номерът на Националната линия за деца - 116 111.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци помагат на хора с увреждания
Доброволци помагат на хора с увреждания
Война между европейските закони и трафикантите в Идомени
"Война" между европейските закони и трафикантите в Идомени