Сигнал за неотразена преференция при гласуването за общински съветници в Пловдив. Към екипа ни се обърна счетоводителка, която била неприятно изненадана днес, проверявайки протоколите от избирателните секции в ЦИК. Тя установила, че нейният кандидат за общински съветник няма нито една преференция.

Кръстина Цонева гласува в 78 секция в район Централен. Избира да подкрепи учителя на сина си, който е в листата за общински съветници на една от партиите.

Кръстина Цонева: Реших го в последния момент, защото видях името му в списъците на вратата и реших да направя нещо като жест съм сина ми, защото сме говорили за това.

Цонева е сигурна, че е попълнила правилно и трите бюлетини, така че те да бъдат признати за действителни.

Кръстина Цонева: Сигурна съм, че съм отбелязала номера на партията и човека, за който искам да проявя преференция.

От общинската избирателна комисия в Пловдив казаха, че избирателката може да подаде жалба, но не пожелаха да уточнят какъв е точният ред за това.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че съществува вероятност бюлетината да е недействителна. Истината може да се установи едва при оспорване на резултатите в съда.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: В рамките на едно бъдещо оспорване на резултатите, ако има такова в Административния съд, тогава когато се допусне преброяването на гласовете отново би могло евентуално да се провери в съответната секция всичките действителни гласове и преференциите, които са отбелязани от избирателите.

Кръстина Цонева смята, че гласуването трябва да става по интернет, което ще сведе до минимум човешките грешки при преброяването на бюлетините, освен това ще спести и много пари на данъкоплатците.