Сигнали на граждани за неприятни миризми, които идват от терените със загробени прасета в Русенска област провери наш екип. Оплакванията на хората са от селата Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина. Те са притеснени, че от площадките могат да се носят не само миризми, но и зарази. От Агенцията по безопасност на храните в Русе казаха, че няма такава опасност. При загробването на животните са взети всички мерки за биосигурност и местата се охраняват денонощно.

Пет Кладенци, Бяла Попина, Ситово Николово, Русе

Близо до русенското село Бабово, в отводнен язовир, са загробени всичките 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който беше засегнат от Африканската чума. От седмица обаче зачестиха сигналите на хора, които минават оттам, че от мястото се носят миризми - най-често сутрин и вечер.

Тодор Неделчев: Ветрец имаше слаб, бях спрял, тъй, на асфалта, като отивах нататък към Сливо поле. И се почувства, така, една миризма… на мърша.

Жителите на село Бабово се надяват, че при загробването на животните са спазени всички правила. Други смятат, че тези мерки са недостатъчни.

От Агенцията по безопасност на храните в Русе заявиха, че площадките, където се загробват животните, непрекъснато се наблюдават.

Д-р Николай Ненов, началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе: Постоянно се работи, има техника и при малък излив, който настъпва, веднага се запръстява. Следим все пак този процес да не разпространим вируса. Това е контролирано нещо, не е нещо необичайно.

Във всички общини на Русенска област вече са определени местата, където при нов случай на африканска чума трябва да бъдат загробвани животни.