НОВИНИ

Сигурността в интернет като централно предизвикателство

По инициатива на Европейската комисия и еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел във всички държави от общността на фокус е темата за сигурността в интернет. Преди предстоящите европейски избори основният акцент е поставен върху проверка на фактите, разпространявани в мрежата и ограничаване на фалшивите профили. Как се формират познанията на подрастващите Мария Габриел провери в едно берлинско училище, заедно с големия германски режисьор Вим Вендерс. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:52, 11.02.2019
Чете се за: 01:23 мин.
По света

В класната стая на централна берлинска гимназия, учениците се обучават как ефективно да използват в училище смартфоните и таблетите си.

Втренчени са обаче не в тях, а във високия гост от Брюксел. Това, че еврокомисар седи на тяхната маса, ги насърчава да бъдат активни и да задават въпроси.

Мария Габриел провежда подобни срещи навсякъде в Европейския съюз. Развитието на интернет променя изискванията към преподаване в училище.

Това е мисия и за големия германски режисьор Вим Вендерс, който подкрепя българския комисар в инициативата й.

Вим Вендерс, президент на Европейската филмова академия: Дигиталните средства, които учениците днес имат дават невероятно разнообразие на креативността, но също така могат да бъдат опасни. Затова смятам, че училището днес трябва да дава познания за подхода към снимките и кадрите, към медиите и към езика, който се употребява. Учениците не искат само да знаят, как се чете роман, но и как се разчитат заснетите и монтирани кадри.

Действително, вълнуват се от всичко, което дигитализацията драстично променя. Съмненията за манипулации на американските избори преди две години не са ги подминали и се оказва, че се тревожат за начина, по който Европа ще се справи с предстоящия през май вот.

Луиза, ученичка в гимназия "Джон Ленън" в Берлин: Избори могат да се манипулират в значителна степен чрез фалшиви новини. Отсяването на вярното от невярното е трудно, особено за по-възрастните, които не са израснали със социалните медии. Техните гласове също се броят. А повлияните гласове могат да причинят значителни щети.

От Европейската комисия се очакват конкретни мерки. Универсално и перфектно решение обаче няма, защото контролът стряска и има опсност да засегне най-важната европейска ценност - свободата на изразяване. Затова се работи усилено за създаване на мрежа от независими проверители на факти в целия Европейски съюз.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество: Това, което ние искаме е да излезем от статистиката, че факт-черкъри има в 12-13 държави членки - те да бъдат всички страни на общността. И да съумеем да направим така, че тази мрежа да обменя инфорамация в реално време. До март месец всяка държава-членка трябва да посочи своята национална контактна точка, която заедно с институциите да ни позволи да направим упражнение през април месец и видим в реално време, до колко подготвени сме за дезинформационна атака.

През април Мария Габриел заедно с Вим Вендерс предстои да дойде в България и да обсъди дигиталната сигурност, качеството на преподаване в училище и развитието на медийна компетентност в обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се 250 000 лв. за ремонта на Радецки
Търсят се 250 000 лв. за ремонта на "Радецки"
Телефон 112 вече достъпен за хора с увреден слух и говор
Телефон 112 вече достъпен за хора с увреден слух и говор