НОВИНИ

"Силата" в търсене на споразумение за климата

Споразумение за климата ще има, макар и ден по-късно от планираното. В Париж, където тече климатичната конференция, външният министър Лоран Фабиус изрази оптимизъм, че утре участниците ще одобрят окончателния вариант на текста. А по улиците на френската столица природозащитници избраха атрактивни начини да фокусират вниманието върху климатичните проблеми.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:14, 11.12.2015
Чете се за: 00:38 мин.
По света

"В една съвсем недалечна галактика, при това съвсем не преди много време... една планета е изправена пред сериозна заплаха." След като активисти от Грийнпийс използваха своята полярна мечка Аврора, за да призоват за опазване на климата, друга неправителствена организация прибегна до... силата.

В навечерието на премиерата на най-дългоочаквания филм за годината - "Междузвезди войни", в Париж се появиха природозащитници, преоблечени като култовите герои от сагата. С думите "действия, а не опити" и "нека чистата сила бъде с вас" , те настояват световните лидери по-малко да преговарят и повече да се договарят.

Екоактивистите казват, че са готови на всичко, за да подчертаят колко важно е всички държави по света да работят в една посока. Основен приоритет е ограничаване покачването на температурата с до градус и половина. Въпреки очакванията, днес в Париж така и не се стигна до споразумение заради несъгласието с част от предложенията на някои от най-големите държави-замърсителки, сред които Китай.

Външният министър Лоран Фабиус изрази увереност, че преработеният вариант от 27 страници, ще бъде одобрен още утре в 9 часа местно време. Ако това стане, споразумението ще влезе в сила от 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В унгарски затвор произвеждат бодливата тел за оградите по границите
В унгарски затвор произвеждат бодливата тел за оградите по границите
„Кутията на Дядо Коледа” в Благоевград
„Кутията на Дядо Коледа” в Благоевград