НОВИНИ

Силен спад в началото на търговията на водещите фондови борси в Европа

След срива на борсите в Съединените щати и Азия, на червено тръгна и търговията в Европа - основните индекси на борсите във Франкфурт, Париж и Лондон също регистрираха спад. Отвъд Океана понижаването на показателите предизвика паника, в Азия - притеснения, а на Стария континент са предпазливи в прогнозите си и призовават за спокойствие.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:46, 06.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Финансовият свят се върна към спомените си от 2008 година и тежката финансова и икономическа криза. Водещият индекс на лондонската борса понижи с 2,5 % - най-ниските стойности от 2016 година насам. Със спад от около 3 на сто започна и търговията във Франкфурт и Париж. Анализатори напомниха, че подобни флуктуации на пазара не са наблюдавани от повче от година и призоваха бизнеса към спокйствие. Сериозен спад регистрира и основният индекс на японската борса - Никкей, стойностите му се понижиха със средно 5%. Това притесни местните жители.

"Не е нормално. Причината вероятно е сривът в Съединените щати. Мислех, че икономиката е в добра форма, стойностите на показателите вървят нагоре. Но подобен срив прави бъдещето неясно."
"Цените на ценните книжа се повишиха значително без ясна причина. Мисля, че е време да се държим здраво, предстоят сътресения."

А сривът на американския фондов пазар предизвика паника. Предаван на живо по телевизията, спадът на основния индекс Дау Джоунс прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк, като регистрира най-ниски нива за последните шест години и загуби 4,6% от стойността си. Според местни анализатори обаче няма място за притеснение.

Джеймс Макбрайд, анализатор: Пазарът стигна твърде далеч за много кратко време. Уместно е да има някакъв вид рестарт. Ако погледнем стойностите на основните индекси от миналата година, ще видим, че те са доста над средните нива в исторически план. В никакъв случай не става дума за колапс на икономиката, а дори за добра новина.
Джеймс Макбрайд, анализатор: Мисля, че новото нормално ще бъде да имаме нормални сътресения. През последните няколко години сме свидетели на аномална липса на движение на индексите. Така че смятам, че това добра новина.

След спада на основните борсови индекси, и цените на петрола тръгнаха надолу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненска фирма ще стопанисва плаж “Фичоза”
Варненска фирма ще стопанисва плаж “Фичоза”
Вдигат заплатите в БДЖ
Вдигат заплатите в БДЖ