COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Силен вятър затруднява гасенето на пожара над Карлово, няма опасност за хората

Над 50 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал снощи над Карлово. Гори борова гора. Служители на лесничейството се опитват да локализират огнището, съобщи БНР.

от БНТ
08:19, 19.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Силен вятър затруднява гасенето на пожара над Карлово, няма опасност за хората

Директорът на държавното лесничейство Златю Кличев коментира, че противопожарните екипи излизат отново в опит да загасят пожара, но духа силен вятър от запад.

"Имаме много силен западен вятър, както и по посока на пожара. Много сложно ще гасим. 30 горски служители работим. От Пожарната чакаме всеки момент да дойдат и да поемем нагоре", обясни Кличев. Той увери, че няма опасност за населението.

Оперативен щаб ръководи овладяването на огъня в гората над Карлово, където от снощи бушува пожар, заяви кметът на града Емил Кабаиванов. Поискано е съдействие от сухопътните войски в града, ако се наложи да се включат още хора. Теренът е изключително труден за достъп, а духащият западен вятър усложнява обстановката, обясни Кабаиванов.

"40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 ч сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или, пък, не дай си боже да са засегнати имоти", обясни Емил Кабаиванов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Отвъд границите: Невена Рахнева и няколкото причини за пътуване
"Отвъд границите": Невена Рахнева и няколкото причини за пътуване