НОВИНИ

Силният вятър в София повали дървета и отнесе предмети

Оранжев код за бурен вятър и силни валежи е обявен за утре в цялата страна, като в североизточните райони с понижение на температурите ще завали и сняг. А днес жълт код за силен вятър беше в сила в столицата. Мощният средиземноморски циклон, който нахлу от юг в ранните следобедни часове изтръгна дървета, изпочупи прозорци и покриви. Пострадали хора няма.

Николай Минков
от Николай Минков
20:18, 17.03.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Десетки бяха сигналите в София за паднали предмети в следствие на бурния вятър, който връхлетя столицата в следобедните часове.

Покрив на супермаркет в Младост 4 се откъсна и падна върху автомобил. Над 20 кг. ламарина се откъсна от сградата на БНТ. Дървета бяха изтръгнати от корените в Борисовата градина, Парка Заимов и Княжевския парк. До късно вечерта аварийни екипи отстраняваха клони и дървета от уличните платна, тротоарите и парковите алеи.


;

Зрители на БНТ изпратиха клипове на паднали дървета в различни точки на града. Един от тях е от столичния квартал "Лозенец", където пред очите на хората се е стоварило дърво върху паркиралите автомобили.

Александър Симидчийски става свидетел на падането на дървета в Княжевската градина. И двете са се стоварили върху алеята, по която минават много хора. Едно от дърветата поваля и стълб на уличното осветление.

Александър Симидчийски: Чух силно пращене и първо падане на едното, след това на другото дърво.

Въпреки силния вятър и опасностите, хората не се уплашиха и изкараха следобеда в парковете и градините в града. По отстраняването на сигналите работеха екипи на Общинското предприятие "Паркове и градски градини" и 5 екипа на аварийното звено към Столичната община.

Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община: До момента са постъпили над 36 сигнала, които сме обработили. Повечето сигнали са за паднали клони. Имаме 3 сигнала за паднали дървета, както и в този случай. Имаме за билбордове и табели, които са необезопасени и паднали.

Работата на екипите към Столичната община продължава и през нощта, а при необходимост броя им ще бъде увеличен.

;

На над 10 сигнала за паднали клони и дървета се отзоваха днес аварийни екипи на пожарната служба в Кюстендил. Поривът изкорени няколко дървета, едно от които голям бор в двора на училище.

Прогнозата на синоптиците за утре - оранжев код в почти цялата страна. Очаква се вятърът да достигне скорост между 25-30 метра в секунда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо време в Европа - на много места зимата се завръща
Лошо време в Европа - на много места зимата се завръща
Си Дзинпин положи клетва като президент на Китай
Си Дзинпин положи клетва като президент на Китай