НОВИНИ

Серия силни земетресения разтърсиха Централна Италия

Серия от три силни земетресения разтърсиха Централна Италия, съобщиха Ройтерс и АНСА. Първият трус с магнитуд 5,4 стана в 10:25 ч. местно време. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът е бил на 111 километра североизточно от Рим, на 28 километра от община Асколи Пичено и на 36 километра от град Акуила. И двете населени места бяха засегнати от предишни силни земетресения. Трусът е бил на дълбочина 10 километра.

Александър Марков
от Александър Марков БТА
12:07, 18.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В 11:14 ч. местно време стана второ земетресение с магнитуд според различни източници между 5,6 и 5,7. Трусът бе на дълбочина 9 километра, а епицентърът - в района между общините Акуила и Риети, на 109 километра североизточно от Рим. Най-близко до епицентъра са общините Капитиняно, Кампопосто, Аматриче и Каняно Амитерно.

Трето силно земетресение с магнитуд около 5,5 стана в 11,26 ч. местно време. Епицентърът бе на 110 километра североизточно от Рим и на дълбочина от 40 километра в зоната между общините Риети и Акуила. От съображения за сигурност в Рим, където бяха усетени трусовете, бяха евакуирани пътниците на метрото.

Засега няма данни за пострадали български граждани, съобщиха за БНТ от външно министерство. Посолството ни в Рим следи ситуацията и поддържа връзка с местните власти от засегнатите райони.

проф. Емил Ботев, директор на сектор "Сеизмология", НИГГГ - БАН: Има две земетресения в Централна Италия, които са малко по-на юг от активизираната зона по-рано в Акуила 2009 г., Аматриче сега, тук, в началото на миналата година. Тези земетресения са отново по Апенинската верига и с максимален магнитуд 5,5. Едното е 5,3, другото - 5,5. Имайте предвид, че определянето на магнитута винаги е многозначно. Във всички случаи тези две земетресения са със значително по-малка сила, тоест с много по-малка енергия сеизмична от онези, които доведоха до онези няколкостотин жертви преди това, още преди години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Ще дам пълната си подкрепа на президента Радев
Плевнелиев: Ще дам пълната си подкрепа на президента Радев
Русенската екоинспекция обяви детски конкурси за влажните зони
Русенската екоинспекция обяви детски конкурси за влажните зони