НОВИНИ

Симеон Дянков: България също ще трябва да плати по-голям дял за Брекзит

Финансовата тежест от Брекзит за страните от ЕС ще е пропорционална, така че България също ще трябва да плати по-голям дял. Това каза в интервю за БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков, който в момента е член на Британската комисия за Брекзит.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:48, 31.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Според него в момента една от причините в България да има ниска безработица е, че много хора работа във Великобритания. Ако те се върнат, нашето правителство трябва да е готово за това, а то не е, защото пред последните години България няма активна социална политика за подпомагане на хората. Бившият финансов министър смята, че е невъзможно финансовите преговори за Брекзит да приключат за две години. Процесът ще продължи поне четири години.

БНТ: Какво ще се промени в Европа и какво ще се промени във Великобритания във финансово и икономическо измерение след Брекзит?

Симеон Дянков, бивш финансов министър: Много ще се промени, тепърва започват да го разбират политиците и бизнеса, защото това е голяма икономиката, втората най-голяма икономика в ЕС. Великобритания като излезе неминуемо ще има проблеми във финансовия сектор в Европа и в реалния сектор. Най-вече аз се притеснявам от финансовия сектор, защото там Лондон има над 90% от всички финансови потоци в Европа. Няма друг голям пазар в Европа и едва ли ще има в рамките на следващите 5-10 години. От почването на процедурата по Брекзит означава, че част от тези потоци ще отидат в Азия, в Америка, няма да останат в Европа. Тези потоци, които в момента са в Лондон зависят не просто от финансови институции, а зависят и от съдилищата във Великобритания, зависят от университетите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Дания ще гарантират заедно сигурността в Балтика и Арктика
САЩ и Дания ще гарантират заедно сигурността в Балтика и Арктика
Над 400 семейства от Пиринско са лишени от детски добавки през февруари
Над 400 семейства от Пиринско са лишени от детски добавки през февруари