НОВИНИ

Симеон Дянков с обвинение по делото с акциите на ЕВН

И бившият министър на финансите Симеон Дянков с обвинение във връзка с приватизацията на държавния дял в ЕВН през 2011 г. Определена му е мярка за неотклонение "подписка". По същото дело преди дни прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмена Иво Прокопиев, а в края на миналата година и бившият икономически министър от първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков. Прокуратурата разследва щета от над 20 милиона лева за държавата, като твърди, че акциите са продадени на занижена цена.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:03, 13.01.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Бившият финансов министър е обвинен за престъпление по служба. Според прокуратурата той е превишил властта си - като разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценка на активите на ЕВН директно на свързаната с Иво Прокопиев "Булброкърс". А законът изисквал да се избере независим оценител. Така с помощта на инвестиционния посредник държавните акции в ЕВН били продадени на занижени цени, обясниха от държавното обвинение.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Реално се е достигнало до продажбата на акциите на много ниска цена. Щетата е за над 20 829 000 лева, а деянието е извършено, за да се облагодетелства инвестиционния посредник, който е получил в резултат на договора 1 276 000 лева.

Бизнесменът Иво Прокопиев е посочен като подбудител и помагач на Дянков. Твърди се, че той е давал съвети и разяснения как точно да бъдат продадени 33-те процента държавни акции.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Като доказателствата според СГП се извеждат и от свидетелски показания и от документи, които сочат на общност на умисъла на двете лица.
Марин Марковски - адвокат на Симеон Дянков: Г-н Дянков не е разговарял с г-н Прокопиев, те не са близки приятели. Те бегло се и познават. Те не са свързани по никакъв начин, аз не знам дали някога е имало и минутка разговор между тях двамата.

За обвинението на Дянков ще бъде уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, за да се задвижи процедура срещу него. Бившият вицепремиер се яви сутринта в следствието, но влезе в двора с кола с тъмни стъкла. Час по-късно си тръгна вече с обвинение, но така и не се показа пред камерите.

Според адвокат Марковски всички процедури са спазени, а обвинението е несъстоятелно. Защитникът преразказа какво Дянков е заявил пред разследващите.

Марин Марковски - адвокат на Симеон Дянков: Той казва - грижил съм се за интересите на държавата. По мое време тя имаше най-висок рейтинг. Не съм извършил нищо. Ще дам много подробни обяснения по всеки един документ. Ще се радвам да мога да дам тези обяснения, защото и документите, и моите обяснения ще покажат, че не съм направил нищо, което да не е редно.

И още новини от държавното обвинение, което в последните месеци показва засилена активност в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Внесено е искане до съда за отстраняване на пловдивския кмет Иван Тотев. Той преди дни също получи обвинение за престъпление по служба заради обществена поръчка за строежа на зоокът.

Според прокуратурата ако остане на работа, градоначалникът може да попречи на разследването, да укрие документи и да повлияе на свидетелите, които са негови подчинени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 15 загинали при четворен самоубийствен атентат в Нигерия
Най-малко 15 загинали при четворен самоубийствен атентат в Нигерия
Пропадна пътната настилка при Ларгото
Пропадна пътната настилка при Ларгото