НОВИНИ

Симеонов: Туристическият бранш ще получи облекчения за предстоящия сезон

Туристическият бранш ще получи облекчения за предстоящия сезон. Ще могат да наемат българи от Молдова, Беларус, Украйна и Русия за срок от 90 дни. Това каза в студиото на "Още от деня" вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 16.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

"В рамките на 90 дена е въведен и действа, съгласно закона за трудовата мобилност и миграцията съответния регистрационен режим. Той е много важен, защото дава право на българските собственици на туристическите обекти да наемат граждани от трети страни".

Симеонов уточни, че става въпрос за наемане на работа на наши сънародници от Украйна, Беларус, Молдова и Русия. Те ще бъдат наемани в рамките на 90 дена, без да представят трудово разрешение.

По думите му до момента тези хора са работели по Черноморието, но е трябвало да преминат през много тежки процедури, да представят много документи, които да са преведени и представени в нашите консулства в чужбина.

Правилника за тълкуване на Закона за трудовата мобилност и миграция ще бъде предложен на обществено обсъждане на 17 май и гласуван от МС на 1 юни.

В този правилник отпада изискването за квалификация и образование, защото тези хора идват тук да работят за 250 евро.

Симеонов поясни, че първата седмица и вероятно и следващата са посветени изцяло на туризма. "Направихме среща с представители на туристическия бранш, на която бяха поставени много тежките въпроси свързани с предстоящия туристически сезон, който очакваме да бъде с 20 % по-силен от гледна точка на туристи. Но има много нерешени въпроси с годините и се радвам, че в рамките на една седмица успяхме доста неща да подготвим и да променим".

Относно предложението за въвеждане на патентен данък на собственици на апартаменти по Черноморието Валери Симеонов уточни, че то се отнася не само за руските собственици, а и за английските собственици, както и за българските собственици на апартаментни комплекси, които са най-много."До момента те не плащат нито стотинка на държавата, а извършват търговска дейност, като даже не регистрират заети места. Тези комплекси са с разрешение за ползване трябва да бъдат подложени на регистрационен режим и патентен данък, което предстои евентуално да бъде въведено", каза още Симеонов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство в Русенския университет – да не отпада задочното обучение по право
Недоволство в Русенския университет – да не отпада задочното обучение по право
Министър Ангелкова и посланик Макаров обсъдиха сътрудничеството в туризма
Министър Ангелкова и посланик Макаров обсъдиха сътрудничеството в туризма