НОВИНИ

Синагогата и Калето във Видин се „съживяват“ за туристи

Някогашната защитна крепост на Видин – Калето и Синагогата в града ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която цели да популяризира малко познати културно-исторически обекти по поречието на Дунав.

синагогата калето видин съживяват туристи
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 04.05.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

В експозицията ще бъдат включени и архитектурни забележителности от Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария и Словения, с които страната ни е партньор в проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век”. Той се изпълнява по Транснационална програма „Дунав“ 2014-2020 г. с подкрепата на Дунавската стратегия, която се председателства от България до октомври 2018 г. Общият бюджет на проекта е близо 3,3 млн. лв. и се очаква той да приключи през юни 2019 г.

Българските исторически паметници, част от проекта - Калето и Синагогата във Видин, ще станат част от нов туристически маршрут по поречието на реката, заедно с културни забележителности от останалите страни. Предвижда се Министерството на туризма да изгради 3D моделиране на паметниците.

Синагогата във Видин не се ползва като молитвен дом от 1950 г. 3D-проектът ще пресъздаде храма в неговия блясък.

Калето е някогашната градската крепост за защита на Видин, обявена за паметник с национално значение. Според историческите сведения крепостта никога не е била превземана при военни действия.

„Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век” е сред деветте стратегически проекта по Дунавската стратегия като България е партньор в 8 от тях. Те са за над 40 млн. евро и целят да превърнат региона по поречието на река Дунав в притегателен център за иновации, инвестиции и туризъм. Инвестициите са в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите. Най-мащабната - „FAIRway Дунав“, е за 24 млн. евро и цели подобряване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци.

Важни за подобряване свързаността и икономиките на дунавските държави са и проектите „Дунавски поток“, „Дунавски пристанищни мрежи – Дафне“, „Данте“.

Отново с фокус туризъм и култура е и фотоконкурсът, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е на тема „Една река – десетки райски кътчета“. Снимки за него могат да се изпращат до 15 юни на емайл: fotodanube@mrrb.government.bg, а за участващите ще има атрактивни награди. Най-добрите снимки ще станат част от изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Събитието е част от програмата за отбелязване на 29 юни - Международния ден на река Дунав.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет деца са в болница след инцидент с пиратки в Добрич
Пет деца са в болница след инцидент с пиратки в Добрич
Галъп: Избирателите дават оценка 3.71 на министрите от кабинета Борисов 3
"Галъп": Избирателите дават оценка 3.71 на министрите от кабинета Борисов 3