НОВИНИ

Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в парламента

Темите са социалните измерения на сделката, стратегията за развитие на дружеството и ценовата стратегия КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Това се казва в писмо на двата национално представителни синдиката, внесено в парламента.

синдикатите искат изслушване инерком парламента
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 20.03.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Целта е кандидат-купувачът „Инерком“ и държавните институции да дадат отговор на три ключови въпроса:

  1. Социални измерения на сделката с оглед запазване на доходите и социалните придобивки на работещите в ЧЕЗ - ангажименти за запазване на работните места, политика за ръст на доходите и запазване на социалните придобивки чрез ефективен социален диалог и КТД;
  2. Стратегия за развитие на дружеството - инвестиции и производствена програма, прилагане на текущия бзинес план на ЧЕЗ Разпределение България" АД и гаранции за запазване на социалните придобивки при предложение за актуализацията му;
  3. Ценова стратегия на дружеството и социални измерения за потребителите на електрическа енергия в България, включително фирми и домакинства КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват на дискусията, освен енергийните им федерации да присъстват кандидатът за купувач на активите на ЧЕЗ "Инерком България", енергийният министър Теменужка Петкова и ръководството на КЕВР;

Като национално отговорни институции, няма как да подминем огромното обществено и политическо напрежение около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ -България. Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност, се казва в писмото на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Синдикатите припомнят, че енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества. Това бе потвърдено и в позиция на двете организации, огласена преди две седмици.

„През 2004 г. заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките.

Двата синдиката поставиха и допълни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залегнаха в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-тата, приети от парламента на Р.България. Тези изисквания гарантираха социален пакет за работещите в отрасъла. Надяваме се, че на заседанието на комисията ще намерим отговори на всички наши въпроси“, завършва писмото, подписано от президентите Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще продължат да следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция на ГДБОП
Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция на ГДБОП
Врабчетата в България ще се броят през май
Врабчетата в България ще се броят през май