НОВИНИ

Синдикатите на МВР очакват хиляди да излязат на протест

Очаквам хиляди да излязат на протест. Не сме виновни, че не бяхме чути. Не съм убеден,че не съществуват възможности. Това заяви в "Още от Деня" Валентин Попов, председател на най-голямата синдикална организация в МВР преди протеста на полицаите, които утре ще излязат пред Народното събрание с искане за увеличение от 10-20% на заплатите и това да стане тази година.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 04.07.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Валентин Попов, председател на най-голямата синдикална организация в МВР: Първото ни искане е увеличение на заплатите между 10-20% още тази година. Малка част от второ ни искане е парична равностойност на униформите, които не са получени в периода 2012-2015 година, няколко спешни промени в закона. Третото ни искане е незабавно започване на подготовка на проект за нов закон за МВР, който да влезе за разглеждане пролетта. Настояваме заплатите ни да бъдат обвързани със социално-измерим фактор като МРБ. Средната заплата се е увеличила с над 50% в последните години, а в МВР с 15%.

Попов сподели, че в утрешния протест ще участват всички синдикати в министерството, а те са 7.

В студиото на БНТ Попов призна още, че стартовата заплата на полицай и пожарникар е 662 лв. "От тях трябва да извадите 10% данък, по 4 лв. на ден порцион, полицай и пожарникар на терен със сериозен стаж - доближава до към 900 или малко над 900 лв.", каза още Попов.

Преди две години основната заплата на най-ниско платените служители се е оказала по-ниска от минималната за страната на някои служители. "При гласуването на последните поправки някой очевидно бе използвал копи-пейст, в резултат на което между 1000-1100 души са започнали да получават двойно по-големи заплати.

В заключение Попов заяви, че се надява да не се налага да стигат много далеч, но, ако не бъдат чути, ще продължат да протестират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
PLACEBO ефект подобри времето в Пловдив
PLACEBO ефект подобри времето в Пловдив
Отново не плащат заплатите в мина „Оброчище”
Отново не плащат заплатите в мина „Оброчище”