НОВИНИ

Синдикатите с жалба срещу България заради нарушаване на трудови права

КНСБ, КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. Според тях се нарушават правата на държавните служители за колективно договаряне на условията на труд. Това стана ясно на представянето на годишния доклад за трудовите нарушения на КНСБ. Той констатира, че нарастват и сумите на неизплатените заплати в страната, както и работата без трудов договор.

Мина Петрова
от Мина Петрова
17:48, 11.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

България е на едно от последните места в Европейския съюз по спазване на трудовите права. А в света се нареждаме по средата - в трета група от общо шест - тази за редовни нарушения.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: В нашата група са държави като Лесото, Шри Ланка, Мадагаскар, Гана.

Според синдикатите има и сериозни нарушения от страна на държавата към служителите й за правото им на колективно договаряне на заплатите и условията на труд. Затова те ще внесат жалба срещу България до Съвета на Европа. Преди 10 години предприели същите действия, за да гарантират правото на стачка на работещите в здравеопазването, енергетиката, и държавните служители. Тогава законодателството е променено в полза на работниците.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Сега явно трябва да минем пак по този път, за да могат и държавните служители да могат да бъдат гарантирани, че могат колективно да договарят своите заплати и условията, при които работят.


;

Годишният доклад на КНСБ констатира, че нарастват и сумите на неизплатените заплати в страната - общо 28 милиона лева за 2017 година, спрямо 21 милиона за 2016-та.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Час по-скоро законодателят трябва да промени Кодекса на труда и да гарантира, че при добросъвестно изпълнение на задълженията ми към моя работодател, той трябва да ми изплати 100 % от това, което пише в договора ми. Сега в момента, в закона пише, че 60 % е длъжен да плати и не по-малко от минималната работна заплата. Което е пълен нон-сенс.

От КНСБ също така предлагат Националната агенция по приходите да проверява фирмите за изплащането на трудовите възнаграждения, а не Главната инспекция по труда. Според тях това ще гарантира реално представяне на данните за всеки месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на деца с увреждания с палаткови лагери в знак на протест
Родители на деца с увреждания с палаткови лагери в знак на протест
Социалният министър Бисер Петков подаде оставка
Социалният министър Бисер Петков подаде оставка