НОВИНИ

Синята точка в червения щат Охайо

Включи се, разнообразието си ти! Това е мотото на Университета Охайо в Атина - малко градче, крепящо се изцяло на икономиката около студентския живот. Охайо е един от колебаещите се щати при американски избори. Охайо подкрепи Доналд Тръмп на вота на 8 ноември 2016 г. Но Атина е изключение – синя точка на демократите в червеното море на републиканците.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:33, 12.04.2017
Чете се за: 02:06 мин.
Истории
синята точка червения щат охайо

Млад мъж от Атина, Охайо среща млада жена. Започват да излизат на срещи, които обаче не се превръщат във връзка. Причината – момичето не можело да търпи дори на публични места, когато е пусната друга телевизия освен "Фокс нюз". Отношенията между двамата приключват, не защото мъжът не понася "Фокс нюз", а защото тя не приема друго мислене освен своето собствено. В Атина са нетолерантни само към тези, които нямат толерaнтност.

;

Сега в университета се провежда международна седмица. Парковете искрят с ярките цветове на национални флагове. А през уикенда ще се проведе уличен парад, който ще включва различни култури. Всичко тук е насочено към това хората да бъдат включени, да се чувстват като част от едно цяло.

Но веднъж прекосиш ли пределите на Атина, светът се променя. Жителите на щата гласуваха за Доналд Тръмп. Това е като религия, казва Робърт Стюарт - директор на школата по журналистика. Те подкрепят Тръмп със сърцата си, не с умовете си, допълва той.

;

Университетът в Охайо има дългогодишна традиция да подкрепя либералните ценности. През 70-те години тук са едни от най-масивните протести срещу войната във Виетнам. Толкова масови, че прерастват и в сблъсъци и се налага намесата на армията. Протести има и сега. Когато Доналд Тръмп издава заповедта, забраняваща влизането на мюсюлмани от 7 държави, студентите тук организират седящ протест, който завършва със 70 ареста.

Задържаните са освободени почти веднага, защото действията на полицията предизвикват истинска буря. В защита на демонстрантите застават най-вече преподавателите.

Живеем в облак в Атина, казват студентите тук. Образованието тук променя възгледите на студенти, идващи от консервативни общности... или поне ги кара да си задават въпроси.



;

Катлийн и Джослин са журналисти в The New Political - уебсайт, посветен на местната политика. Мисията им е да се опитат да накарат хората да бъдат политически активни на местно ниво. "Всички гласуват за президент, но не дават своя вот за местна власт, а всъщност тези избори влияят пряко на живота им", обяснява Катлийн.

;

Спopед тях жителите на Охайо са избрали Доналд Тръмп, защото Хилари Клинтън е лош кандидат. Хората в Охайо са разочаровани от политиците, имат усещането, че правителството не работи за народа, а да защитава корпоративни интереси. Затова и предпочетоха човек, който няма грам политически опит. Тази тенденция се наблюдава и на местно ниво. Изключителна популярност в Атина набира кандидат за местния общински съвет, който никога не се е занимавал с политика.

"Хората искат нови лица", обяснява Джослин. Но според тях да избереш ново лице е едно, но да продължаваш да вярваш на Доналд Тръмп е нещо напълно различно. С предложения от Тръмп бюджет не само се увеличават военните разходи. Съкращенията, които американският президент предлага ще прекратят именно тези програми, които помагат на хората, които са го избрали. Катлийн и Джослин не подкрепят Тръмп - смятат, че той няма дефиниран набор от ценности, а просто използва популистки техники, за да постигне целта си.

;

Но дори тук в Атина, в крепостта на либералните ценности и мултикултурализма, се вижда разделението в обществото, с което Съединените щати се борят. И тук има организация, обединяваща студентите, споделящи републиканската идеология.

"По време на кампанията и след президентските избори срещу тях има огромен гняв", казва Катлийн. Членовете на републиканския клуб имат непоклатими възгледи - за тях управление на Тръмп е много по-добре от управление на Хилари Клинтън. Но те са малцинство. Обвиняват ги, че са расисти и те се опитват да се докажат като хора, подкрепящи консервативната идея, която е в основата на републиканската партия.

;

Атина - синята точка в червения републикански щат Охайо, продължава да разпространява либералните ценности чрез образованието. Студентите прекарват няколко години тук, които ги учат на толерантност и приемане, а не само на професионални умения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герджиков: Имало е напрежение в правосъдното министерство, но вече е история
Герджиков: Имало е напрежение в правосъдното министерство, но вече е история
Деца от Благоевград твориха във Великденска работилница
Деца от Благоевград твориха във Великденска работилница