НОВИНИ

Войната в Сирия - седем години по-късно

В Сирия един мирен антиправителствен протест на днешния ден преди 7 години, прерасна във война, която продължава и днес. Сега за страната се говори като за Ада на земята, сраженията продължават, броят на жертвите не спира да расте. За измеренията на конфликта разказва международния ни редактор Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:30, 15.03.2018
5316
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Стотици хиляди жертви, десетки воюващи една срещу друга групировки, сблъсък между интересите на големите регионални и глобални сили - всичко това удължава войната и прави края неизвестен.

Болници, учебни заведения, пътища - превърнати в прах, някогашните шумни пазари - призрачно тихи, а архитектурните шедьоври, сринати със земята - това е Сирия днес. Всичко започна на 15 март 2011 година, в Дераа - група настроени сирийци, вдъхновени от Арабската пролет, организират антиправителствена демонстрация. Негодуват срещу безработицата, корупцията и липсата на демокрация при режима на президента Асад. Армията смазва протеста, но демонстрациите обхващат цялата страна с искане за оставката на Асад.

Започва гражданска война.

;

Седем години по-късно равносметката е 353,900 убити, 56,900 изчезнали, за които се предполага, че са мъртви - данните са на Сирийската обсерватория за човешки права. Заради тежкия конфликт около половината от населението на Сирия не живее по родните си места - над 5 млн сирийци са напуснали страната. Повечето са в бежански лагери в Ливан, Йордания и Турция. Вътрешните мигранти са над 6 милиона.

;

Много отдавна конфликтът в Сирия не е само за и против Башар Асад. Помежду си воюяват различни групировки, под общото наименование бунтовнически. Тук се бият джихадистки формирования, най- силните от които са Ислямска държава и подразделенията на Ал Кайда.

Режимът в Дамаск контролира по-голямата част от страната, друга голяма част - от Сирийските демократични сили, водени от сирийските кюрди.

В конфликта в Сирия отдавна участват и големите световни играчи. Основните съюзници на режима на Башар Асад са Русия и Иран, докато САЩ, Турция и Саудитска арабия подкрепят т.нар. бунтовници. През 2015 година Москва започна въздушна операция в подкрепа за проправителствените сили, която обърна хода на войната в полза на режима. Европейските страни - като Великобритания и Франция, подкрепят - военно и логистично т.нар. „умерена опозиция“.

В момента най-тежките сражения се водят в областта Изгочна Гута, край Дамаск, която се контролира от бунтовниците.

;

И за да ви покажем зловещото лице на войната - вижте района на Източна Гута - през август 2013 и през февруари 2018 година. По данни на ООН 93% от сградите са изравнени със земята. Само от началото на офанзивата там преди три месеца жертвите са стотици:

;

А краят на войната изглежда все още далечен. Ясно е, че трябва да се намери политическо решение. Не е ясно обаче как ще стане това. Един от основните въпроси е съдбата на Башар Асад. Опозицията и международните сили, начело със Съединените щати, настояват за неговата оставка. В другия лагер, където е Русия - са за диалог между властта и бунтовниците. И докато преговорите в различни формати по цял свят продължават, в Сирия започна осмата година на гражданската война и има деца, родени под бомбите, които не знаят как се живее в мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Държавните архиви: Българи праведници, спасявали евреи
От Държавните архиви: Българи праведници, спасявали евреи
Ще има ли София обществени велосипеди това лято
Ще има ли София обществени велосипеди това лято