НОВИНИ

Сирийската армия си върна Палмира

Битката за Палмира приключи - сирийската армия, подкрепяна по въздух от Русия, си върна контрола върху древния град. "Ислямска държава" превзе града миналата година и разрушиха безценни паметници на човешката цивилизация.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 27.03.2016
Чете се за: 01:40 мин.
По света

"Булката на пустинята" - така е известна Палмира. През май миналата година градът беше превзет от джихадистите и се превърна в сцена за тяхната зловеща пропаганда - с рушенето на безценни археологически паметници.

Офанзивата на сирийската армия за връщане на контрола върху града започна преди почти 3 седмици. През последните дни градът беше атакуван от няколко фронта, първо от север.

В подкрепа от въздуха руски изтребители нанесоха 40 военновъздушни удара, поразиха 158 цели и ликвидираха поне 100 джихадисти.

Сирийски войници по улиците на Палмира. На мястото на черния флаг на терористичната организация "Ислямска държава" се развява сирийското знаме.

Сирийската национална телевизия прекъсна редовната си програма и започна излъчване на живо от улиците на града. Репортер показа разрушените почти до основи сгради и войниците в центъра на Палмира. Водещият обяви - Сега е 10 часа в Палмира, а сутринта е победоносна. Най-голям е труимфът за сирийският президент Башар Асад - днес то направи изявление по време на среща с френски депутати в Дамаск.

Башар Асад - президент на Сирия: Превземането на Палмира е важно постижение във войната срещу тероризма. Това е ново доказателство за ефективността на стратегията на сирийската армия и нашите съюзници в борбата срещу тероризма в сравнение с липсата на сериозност от страна на ръководената от съединените щати коалиция.

По улиците на Палмира почти няма цивилни жители. Всички те са отведени от джихадистите в контролирани от тях територии. В източната част на града тази сутрин все още отекваха изстрели.

Военен: Този исторически град представлява човешката цивилизация. Сирийската армия изпълни дълга си и елиминира терористичната група ДАЕШ в този район с точно изпълнена операция. Всички видове бойни действия бяха използвани в пустинния район, и околните планини и хълмове.

Сирийски сапьори разчистват улици и сгради от мини и боеприпаси.

Победата в Палмира определена е триумф за Асад, който иска да покаже на света, че се бори срещу тероризма. Но остава въпросът защо първоначално сирийските сили се изтеглиха от града и го оставиха на джихадистите. Само за дни те унищожиха едни от най-известните паметници на културата.

Сирийски медии успокояват, че голяма част от паметниците все пак са оцелели - колонадата, водеща към пазарния площад - Агора - в центъра на античния град. Оцелял е мраморният театър, обаче Триумфалната арка, служила като визитна картичка на града я няма. Изчезнали са повечето статуи и барелефи.

Разграбен е и местния музей - многобройни украшения, огърлици, пръстени, амфори, статуетки, печати, монети вероятно са продадени на черния пазар. А древния амфитеатър е използван като място за публични екзекуции.

Днес силите на режима твърдят, че няма разрушени древни паметници при тяхната офанзива. Оценка ще направят представители на ЮНЕСКО , а възстановяването на находките ще започне през април. Градът обаче вече никога няма да бъде същият.

От Палмира обаче се очаква да започне щурмът към следващите бастиони Ракка - самопровъзгласената столица на джихадистите и Мосул -вторият по големина град в Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал за мазе е отключил драмата с барикадиралия се бивш полицай
Скандал за мазе е отключил драмата с барикадиралия се бивш полицай
ТОП 5 предпочитани за улов риби в река Дунав
ТОП 5 предпочитани за улов риби в река Дунав