COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сирийски войски заемат позиции на десетки километри от границата с Турция

Сирийски правителствени войски заемат позиции в севера на страната след споразумение с кюрдските сили за противодействие на турската операция в района. Засега обаче частите на Дамаск не навлизат във фокуса на турските действия срещу кюрдските формирования. И от двете страни се съобщава за десетки убити бойци и цивилни. Според ООН бежанците са 160 хиляди. Турският президент Ердоган днес повтори, че няма да прекрати офанзивата, "каквото и да казва някой" и намекна, че целта ѝ е северният сирийски град Манбидж.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:33, 14.10.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Части на Дамаск вече са в град Айн Исса, на 30 километра от турската граница, а по-рано влязоха и в Тел Тамер, съобщават сирийски правителствени източници.

Сирийската армия се изтегли от Северна Сирия в началото на конфликта, а мястото ѝ заеха кюрдски сили, които впоследствие бяха съюзници на Вашингтон срещу Ислямска държава. Има съобщения, че сирийски части са навлезли и в град Манбидж, очертан от Анкара като цел на операцията.

Около хиляда американски войници в Северна Сирия вече са получили заповед да напуснат страната, съобщава AFP. Това изтегляне откри пътя за турската операция. Битката ще продължи до окончателна победа, зарече се турският президент.

Реджеп Таип Ердоган - президент на Турция: Нашето споразумение със Съединените щати предвижда прочистване на Манбидж за 90 дни. Измина повече от година, но градът още не е прочистен от терористи.

Турция обвини Кюрдските сили, че съзнателно освобождават задържани членове на Ислямска държава, за да "всеят хаос" в района на турската операция. Американският президент Доналд Тръмп заподозря, че така кюрдските сили се опитват да предизвикат американска намеса в конфликта.

Кремъл заяви, че не желае да обмисля възможността за сблъсък между руски и турски сили в Сирия и посочи редовните контакти между Москва и Анкара. Помощник на руския президент все пак призна, че турската операция "не е напълно съвместима" с териториалната цялост на Сирия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Отвъд границите: За училищата в чужбина и тяхната мисия
"Отвъд границите": За училищата в чужбина и тяхната мисия