НОВИНИ

Сивият сектор намалява

Сивият сектор у нас намалява. Това отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал. Основни причини за подобряването на средата са по-добрата събираемост на данъците, по-високия износ, както и липсата на политическо напрежение. Все пак, почти 1/3 от бизнеса продължава да се прави на тъмно.

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 12.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Делът на сивия сектор за миналата година е 28 на сто. За сравнение 2010-а е бил 36%. В Европа средно е 15%.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Този проблем се явява в нелоялна конкуренция, неплащайки осигуровки, данъци и укривайки приходи, черпят от своето виновно поведение конкурентни предимства, като по този начин снижават себестойността на продаваните стоки и услуги. Бизнесът в България да укрива данъци, това е моралното оправдание, защото техните пари не се разходват ефективно.

Сивият сектор може и да намалява, но хората често страдат от некоректни работодатели - като Мария Петкова, която един месец работи в таксиметрова фирма, без договор и затова напуска.

Мария Петкова: Де факто не ми пусна договора, аз съм ходила нощни смени и не съм си взела заплатата. Как да сигнализирам, като нямам договор, той ме лъжеше днеска ,утре, вдругиден, така ги зарибява всичките. Има хора, на които им дължи по 5000, по 3000, по много пари
Стефан Петранов - създател на индекс "Икономика на светло": Има твърде много хора, които работят при условия получават възнаграждения различни от това, което пиша в официалните договори и тази слабост продължава.

Такъв е случаят на Анжелина Иванова от Враца. По договор трябва да получава 650 лева, но всъщност...парите са 390 лева.

Анжелина Иванова: Работя на процент, който вече 5 месеца не е изчислен и не се е дал на ръка този процент, дали изобщо ще се изчисли не се знае, почивай един ден при условие, че в договора пише два почивни дни.

Хората се страхуват да сигнализират за нарушенията, защото виждат как некоректните работодатели остават ненаказани от закона.

Бизнесът иска ограничаване на безкасовите плащания като мярка срещу сивия сектор.

Вече има готов законопроект, подготвен от Министерството на финансите. Според него от 1 август плащанията в брой ще са до 5000 лева, а от 1 януари 2019 г. - до 1000 лева. Предстои парламентът да го разгледа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юбилейно издание на Любовта е лудост
Юбилейно издание на "Любовта е лудост"
Дари история: Знамето, което една българка дари на НВИМ
"Дари история": Знамето, което една българка дари на НВИМ