НОВИНИ

Скандал в парламента заради "правата на човека и миграцията в трети държави"

Резолюция на Европейския парламент относно "правата на човека и миграцията в трети държави" предизвика скандал между ГЕРБ и БСП в парламента. От ГЕРБ обвиниха, че евродепутатите на БСП и ДПС са подписали резолюцията, която според тях насърчавала миграцията. Лидерът на БСП се разграничи от евродепутатите си и каза, че подписването на този документ не е съгласувано с нея.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 28.10.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

От ГЕРБ поискаха обяснение как така в България БСП са срещу наплива от мигранти, а в Брюксел подписват резолюции, които подкрепят разселването им в Европа. Най-скандално за ГЕРБ е твърдението в резолюцията, че миграцията била мощен инструмент за устойчиво развитие. От ГЕРБ питат защо докато Борисов се опитва да намали бежанския натиск, евродепутатите на БСП и ДПС го подкрепят с подписите си.

Галя Захариева - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Да дадат отговор не само на нас, не само на вас медиите, но да дадат отговор на цялото общество. Заливат със страхове, насаждани у българските граждани как държавата ни ще бъде залята от бежанци, как правителството нищо не прави, за да се справи с тази криза".

От ГЕРБ не са съгласни и с точка 30 от резолюцията, в която се обръща внимание на необходимостта да се избягва създаването на изолирани квартали за мигранти. Казват, че подкрепата на такъв текст във време, в което управляващите искат да убедят всички, че трябва да се правят общежития от закрит тип, е абсурдно. След като провери действията на евродепутатите си, лидерът на БСП се разграничи.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП лява България": "Разграничаваме се от съдържанието на тази резолюция и от нейното гласуване. Тя не отговаря на политиката на БСП. Политиката на БСП е засилен контрол по границите, забрана на каналджийството, отмяна на постановление 208 на правителството на ГЕРБ, което заселва трайно бежанци в България".
;

Подкрепата за тази резолюция не е била съгласувана с партията, казва Нинова. Тя е повикала следващата седмица евродепутатите си за обяснение. Патриотичният фронт също реагира.

Валери Симеонов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: "БСП с действията на техните представители в европарламента са всъщност третата глава на антибългарската заплаха, антибългарската ламя, на която другите две глави са ДОСТ и ДПС".

Резолюцията за правата на човека и миграцията в трети държави е била приета на сесията на Европейския парламент в Страсбург преди 3 дни с гласовете предимно на Партията на европейските социалисти и АЛДЕ. Документът е "минал" с 339 гласа "за", 333 - "против" и 25 - "въздържал се".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-висока минимална работна заплата от следващата година
По-висока минимална работна заплата от следващата година
ДРУГИТЕ НОВИНИ: От рисунка до паметник
ДРУГИТЕ НОВИНИ: От рисунка до паметник